Najlepszy przepis na ogórkową

Ulubiona zupa z dzieciństwa – jaka jest Wasza? Jak byłam mała nie znosiłam rosołu, pomidorowa uszła, a ulubioną zupą była właśnie chyba ogórkowa. Choć należałam raczej do niejadków ta z zup najbardziej kojarzy mi się z latami młodości. Teraz z mojej kuchni królują zupy kremy, bardziej wyszukane i nietypowe przepisy. Ale raz na jakiś czas mam ochotę na tradycję, tradycyjny najlepszy przepis na ogórkową, moją ogórkową 🙂

Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy:
kwaśnica

NAJLEPSZY PRZEPIS NA OGÓRKOWĄ

PRZYGOTOWANIE: 50 minut

SKŁADNIKI:
– 3 podudzia z kurczaka
– pęczek jarzyn do rosołu
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren czarnego pieprzu
– 2-3 listki laurowe
– 6-8 kiszonych ogórków
– 2 łyżki masła
– 3 duże ziemniaki
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 3-4 łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz

Zacznijcie od przygotowania rosołu. Do garnka włóżcie kurczaka i obrane jak do rosołu jarzyny, odkładając jedną marchewkę (lub połowę jeśli jest duża) na bok.  Całość zalejcie wodą tak aby przykrywała składniki, dodajcie ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Gotujcie, wybierając szumowiny z bulionu, aż do czasu kiedy kurczak i jarzyny będą ugotowane. Pod koniec spróbujcie wywaru i doprawcie go do smaku jeśli zajdzie potrzeba.

Z zupy wyjmijcie kurczaka (podzielcie go na części które na koniec dodacie do zupy) i jarzyny, a następnie za pomocą durszlaka przelejcie go do innego naczynia aby odcedzić przyprawy. Do ciepłego bulionu dodać ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę o boku ok 1 cm. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki i marchewkę na tarce. Ja wolę ścierać je na tarce z małymi oczkami, ale jeśli wolicie większe kawałki nic nie stoi na przeszkodzie abyście wykorzystali część z większymi. Tak przygotowane ogórki i marchewkę wrzućcie na patelnię z rozgrzanym masłem. Duście ok 5-8 minut. Ogórki dodajcie do zupy dopiero kiedy ziemniaki będą ugotowane. Jeśli zupa w tym momencie jest za mało kwaśna możecie dodać kilka łyżek soku z kwaszonych ogórków.

Na koniec zabielam zupę śmietaną. Pamiętajcie aby zahartować śmietanę przed  jej dodaniem go gorącego. Aby to zrobić do miseczki ze śmietaną dodać 2-3 łyżki ciepłej zupy, wymieszać a po połączeniu składników ponownie podać 2-3 łyżki zupy. Chodzi o to aby śmietana stała się ciepła. Tak przygotowaną śmietanę wlać do garnka z zupą który powinien stać już na nieco zmniejszonym ogniu/palniku. Całość wymieszać, dodać kurczaka, koperek i zupa gotowa 🙂

Smacznego!

zupaogorkowa4a

zupaogorkowa1a

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Najlepszy przepis na ogórkową
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • nietylkopasta

      Opublikowane 02/08/2016

      Ja krupnik lubię teraz ale jako dziecko nie byłam jego fajknką. Mam trochę wrażenie że lubimy też to co nasi rodzice, to co się często jadało.

  • AniaG

    Opublikowane 08/08/2016

    Odpowiedz

    Mi też ogórkowa kojarzy się z czasami dzieciństwa, tak jak pomidorówka. Robię dość podobnie choć nie ucierałam nigdy ogórków na małych oczkach tarki, muszę spróbować.

    • nietylkopasta

      Opublikowane 10/08/2016

      Spróbuj koniecznie. Ja lubię niewyczuwalne kawałki ogórka w zupie, ale to na pewno kwestia gustu 🙂

  • Sławek

    Opublikowane 23/11/2017

    Odpowiedz

    Boska! Dzisiaj będę ją robił drugi raz. Moja babcia robiła taką samą. Jak spróbowałem pierwszą łyżkę to powróciły cudowne smaki dzieciństwa. Moja żoneczka też jest oczarowana. Dziękuję za ten przepis 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 23/11/2017

      bardzo proszę 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Omlet z białek z szynką parmeńską

Omlet z białek - słyszeliście kiedykolwiek o takim dziwactwie? Przecież nawet małe dziecko wie, że do omletu daje się całe...

Zamknij