Przepis na gnocchi

Te małe włoskie kluseczki możecie kupić gotowe w sklepie, ale zachęcam do ich własnoręcznego przygotowania w domu. Zajmuje to stosunkowo niedużo czasu, a efekt finalny dania z gnocchi jest rewelacyjny. Jeśli chcecie wykorzystać jeden z moich przepisów na gnocchi: gnocchi z ostrym sosem śmietanowym lub gnocchi z rukolą, musicie najpierw przestudzić gnocchi po ugotowaniu zanim dodacie je na patelnię do sosu.

Polecam Wam także inne przepisy:
ragu z kaczki idealne z dodatkiem gnocchi
kotlet schabowy
dyniowe gnocchi
– domowy makaron

PRZEPIS NA GNOCCHI

PRZYGOTOWANIE: 50-60 minut (czas łączny z gotowaniem ziemniaków)
ILOŚĆ PORCJI: z tej ilości składników zrobicie gnocchi dla 2 osób

SKŁADNIKI:
–  600 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
– 125 ml mąki pszennej
– pół rozbełtanego jajka

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyjcie i ugotujcie w mundurkach (ze skórką). Po ugotowaniu odlejcie wodę a ziemniaki najlepiej przekrójcie na połówki lub ćwiartki aby nieco przestygły. Następnie zdejmijcie z nich skórkę i za pomocą praski lub wyciskarki do ziemniaków zróbcie z nich jednolite pure bez gródek. Do ziemniaków dodajcie mąkę i jajko, a następnie za pomocą dłoni połączcie całość w jednolite ciasto. Jeśli ciasto nadal się klei dodajcie nieco mąki.

Na stolnicy lub blacie wysypcie nieco mąki i podzielcie ciasto na mniejsze części. Części ciasta rolujcie za pomocą dłoni, a następnie odkrójcie niewielkie kluseczki (możecie odrywać za pomocą doni. Do zrobienia charakterystycznych nacięć posłuży Wam widelec, za jego pomocą rolujcie kluseczkę przytykając do niej ząbki widelca.

Tak przygotowane kluseczki gotujcie przez ok 2-3 minuty w wrzącej osolonej wodzie, a następnie wyjmijcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Podawajcie z ulubionym sosem lub rozpuszczonym masłem.

Smacznego!

przepis na gnocchi

przepis na gnocchi

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Przepis na gnocchi
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Faszerowana okrągła cukinia

Czy według was warzywa są fotogeniczne? Tą cukinię wypatrzyłam s Gospodarstwie Majlertów i już wiedziałam że będzie moja. Cukinia zawładnęła...

Zamknij