Spaghetti carbonara

To jeden z podstawowych przepisów na makaron, bardzo prosty i niezwykle smaczny. W części przepisów w składzie znajdziecie cebulę, nie jestem jej zwolennikiem, wolę dodać posiekaną dymkę już a koniec. Jeśli podoba Ci się ten przepis koniecznie zajrzyj do innych makaronowych przepisów na moim blogu, mam ich naprawę sporo, wszystkie przepyszne 🙂

Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
–  penne z szynką parmeńską 
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
makaron z kurczakiem

PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje

Składniki:
– 250 g makaronu typu spaghetti
– 250 ml śmietany
– 100-150 dag boczku pokrojonego w małą kostkę
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– świeżo mielony pieprz
– tarty parmezan do podania
– szczypior z dymką do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wstawcie makaron i ugotujcie go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na patelni podsmażcie boczek, nie musicie dodawać do smażenia żadnego tłuszczu, boczek ma wystarczającą ilość w sobie. Do podsmażonego boczku dodajcie drobno posiekany czosnek i krótko smażcie uważając żeby się nie przypalił. W miseczce rozbijcie i lekko roztrzepcie jajko, mieszając je ze śmietaną. Dodajecie mieszkankę na patelnię, podlewając odrobiną wody z gotowanego makaronu, aby sos nie był tak bardzo gęsty. Duście sos 1-2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji o czym dodajecie ugotowany makaron i wymieszacie.
  3. Makaron przełóżcie na talerze, posypcie parmezanem i dymką ze szczypiorem. Posypcie świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Spaghetti carbonara
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Kosciej

    Opublikowane 12/03/2017

    Odpowiedz

    carbonara ze śmietany. to chyba większa zbrodnia dla Włochów niż dodawanie ketchupu do pizzy

  • Marcin

    Opublikowane 20/07/2017

    Odpowiedz

    taka sugestia mała – powinno być w tytule a’la carbonara, poniewaz oryginalna włoska carbonara nigdy nie została by zrobiona ze śmietany 😉 Włochom może to przeszkadza ale dla mnie makaron w ten sposób jest równie smaczny co oryginał 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Restauracja Secado

To nasza pierwsza wizyta w tej restauracji, dotychczas nie znałam tego miejsca. Mieliśmy okazję zawitać tu w pewną marcową niedzielę,...

Zamknij