Tarta ze szpinakiem i salami

Tarta w słonej wersji czyli popularny Quiche – choć nie do końca bo tym razem nie użyłam ciasta kruchego a gotowego ciasta francuskiego. Przecież nie wszystkie dania muszą być bardzo pracochłonne 🙂

Polecam Wam także przepisy:
pizza z patelni
pizza z ciasta francuskiego
pizza z salami
pizza na tortilli

Przygotowanie: ok 1 godzina

Składniki:

– opakowanie ciasta francuskiego
– 150 g świeżych liści szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 3 jajka
– 250 ml śmietany 18%
– 3/4 szklanki sera żółtego dojrzewającego
– 10-15 plasterków salami (np z papryką)

Przygotowanie:

Zacznijcie od nastawienia piekarnika na 190st i od przygotowania ciasta. Do wypieku potrzebujecie foremki do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, to ułatwia wyjęcie wypieku (to nie jest konieczność).
Formę wykładamy ciastem które lekko przyciskamy do brzegów, tak aby i spód i boki były równo pokryte. Nadmiar ciasta obcinamy nożem.
Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia, tak aby szczelnie pokrył dno o boki. Na papier wysypujemy groch lub ryż mające spowodować że ciasto nam nie wyrośnie (ja mam w szafce porcję grodu która jest używana tylko do tego celu).
Ciasto wkładacie do piekarnika na 15 min, następnie wyjmujecie, wysypujecie groch i usuwacie papier do pieczenia i wkładacie na kolejne 5 min.
W międzyczasie należy przygotować nadzienie – liście szpinaku sparzyć gorącą wodą, osuszyć i lekko posiekać (nie zbyt drobno). Jajka roztrzepać za pomocą trzepaczki, dodać śmietanę i połączyć. Dodać szpinak, odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Dodać starty ser żółty.
Na upieczone ciasto wyłożyć salami, tak aby pokrywało większość powierzchni ciasta (dół). Wlać na salami masę a następnie kilka plasterków salami położyć na górze. Zapiekać przez ok 30 min.
Tartę można jeść na ciepło lub zimno.
SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Tarta ze szpinakiem i salami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron barwiony sepią z owocami morza

Makaron barwiony sepią możecie kupić w sklepie. Wygląda niecodziennie w porównaniu z tradycyjną jasną odmianą, a smakuje równie dobrze. Możecie...

Zamknij