Zupa kurkowa

Żałuję że sezon na kurki nie trwa 12 miesięcy. To chyba moje ulubione grzyby, nie są takie ciężkie i można z nich wyczarować naprawdę cuda. Kto nie próbował choćby jajecznicy z kurkami. Polecam Wam także mój prze genialny przepis na szakszukę z kurkami, naprawdę warto ją zrobić.

Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
– pyszna zupa cebulowa z grzanką
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z ziemniaków ze śledziem
krem z białych szparagów
zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica

ZUPA KURKOWA

Ilość porcji: 3-4
Przygotowanie: 30 minut

Składniki:
– pół cebuli
– 200 g świeżych kurek
– 250 g ziemniaków (waga po obraniu)
– 500-600 ml bulionu
– pół marchewki
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki śmietany 18%
– koperek
– sól, pieprz
– 1 łyżka oliwy do smażenia
– szczypta kurkumy

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj drobno, czosnek pokrój w cienkie paseczki. Oliwę wlej do garnka i wrzuć na nią cebulę oraz czosnek. Smaż ok 3 minut aż się zeszkli.
  2. Kurki umyj dokładnie, a te największe przekrój na 2 lub nawet 3 części. Na podsmażoną cebulę wrzuć kurki i duś je około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę 1-1,5 cm. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Marchewkę oraz ziemniaki dodaj do kurek, a wszystko zalej gorącym bulionem. Dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy. Gotuj zupę około 15 minut aż ziemniaki się ugotują.
  4. na koniec możesz doprawić jeszcze zupę w razie potrzeby. Dodaj także śmietanę, wcześniej hartując ją gorącą zupą (do naczynia ze śmietaną dodaj 3-4 łyżki gorącej zupy, dokładnie wymieszaj i dopiero wtedy wlej całość do garnka).
  5. Podawaj zupę posypaną koperkiem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zupa kurkowa
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ragu z kaczki

Taką kaczkę mogę jeść zawsze i wszędzie. Możecie zrobić ragu w momencie kiedy zostanie Wam porcja już upieczonej kaczki, lub...

Zamknij