Omlet kojarzy się wszystkim z daniem śniadaniowym, choć mi zdarza się robić go także na kolację. Wtedy mój podstawowy omlet przygotowuję z dodatkami, tak jak tym razem. Do usmażonego omletu dodałam warzywa oraz szynkę parmeńską. Możecie użyć mocno wędzonej szynki szwarcwaldzkiej, bardziej delikatnej szynki parmeńskiej lub zupełnie delikatnych i bardziej surowych szynek.
Szukasz podobnych przepisów, zajrzyj też do:
– szparagi z jajkiem
– szakszuka
– szakszuka
– sałatka ze szparagami i jajkiem
– omlet z białek
– tost z jajkiem i szynką
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
– 3 jajka
– garść świeżej rukoli
– 2-3 plasterki szynki parmeńskiej lub podobnej
– pół awokado
– sól, pieprz
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Jajka wbij do miski i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Rozkłóć za pomocą trzepaczki lub widelca.
- Na patelni rozgrzej oliwę lub masło klarowane i wlej jajka. Smaż omlet z obu stron na niewielkim ogniu aż jajka się zetną.
- Przełóż omlet na talerz, na połowie połóż rukolę, szynkę parmeńską i plasterki awokado. Złóż omlet na pół. Podawaj od razu.SMACZNEGO!
4 comments
Wygląda mega smakowicie i te zdjęcia…super!
droga Aniu, omletu nie smaży się po obu stronach.
Standardowego nie, składa się go w czasie smażenia, ale ten jak najbardziej tak 🙂
Jeśli coś ma w nazwie „szynka parmeńska”, a w środku jeszcze awokado to musi smakować doskonale! 😉 Wygląda przepysznie!