Ciasto kruche z rabarbarem

Ten przepis na ciasto kruche robię już od dłuższego czasu i zawsze się udaje. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie użyć dowolnie innych owoców, ciasto robiłam już z jabłkami, ze śliwkami, ale będzie pyszne także z truskawkami lub owocami jagodowymi. Poleca Ci także przepis na biszkopt z rabarbarem.

Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
sernik z jagodami
biszkopt z jabłkami
prosta szarlotka

CIASTO kruche z rabarbarem

PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta

SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 100 g cukru białego + dodatkowe 4 łyżki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 1 jajko
– 4 laski rabarbaru
– 2-3 łyżeczki cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp obie mąki, cukier (100 g), proszek do pieczenia, jajko w całości i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Masło powinno być zimne, nie wyjmuj go wcześniej z lodówki. Całość rozetrzyj rękami, połącz, do czasu kiedy z ciasta powstanie duża jednolita kula. Ciasto podziel na dwie części, mniej więcej w proporcji 3/4 i 1/4.  Kule ciasta zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań.
  2. Piekarnik nastaw na na 180 st C.
  3. Rabarbar umyj, odkrój końcówki i pokrój na 1-2 cm kawałki. Zasyp 4 łyżkami cukru i zostaw na chwilę.
  4. W tym czasie wyłóż blachę papierem do pieczenia (blacha ok 23 x 35 cm). Z lodówki wyjmij większy kawałek ciasta i wylep nim spód ciasta. Na spód połóż rabarbar z cukrem. Wyjmij z lodówki pozostałe ciasto i rozpłaszczone małe skrawki ciasta dodaj na górę na rabarbar.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika na 40 minut.
  6. Po upieczeniu wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ciasto kruche z rabarbarem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kanapka ze szparagami i łososiem

Choć szparagi dostępne są teraz przez niemal cały rok w sprzedaży, to te dostępne w sezonie zawsze będą smakowały najlepiej....

Zamknij