Fajitas to pyszne połączenie, mięsa, warzyw i ulubionych dodatków zawinięte w pyszne tortille. To meksykańskie danie możesz zrobić tak jak chcesz, wystarczy że nałożysz do środka ulubione dodatki, a jeśli lubisz pikantne smaki dodasz papryczki jalapeno.
Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię, powinny Wam smakować także:
– Kuchnia meksykańska – przepisy
– Sałatka meksykańska z krewetkami
– Sałatka meksykańska z kurczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– rollsy z salami
– rollsy z szynką i serem
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chilli con carne
– pad thai z kurczakiem
– tacos ze stekiem
FAJITAS Z KURCZAKA
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– mieszanka przypraw: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrego chilli, pół łyżeczki papryczki wędzonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu
– 2 łyżki oleju do smażenia
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej papryki
– pół zielonej papryki
– 1 nieduża czerwona cebula
Do podania:
– marynowane papryczki jalapeno
– tortille – pszenne lub pełnoziarniste
– domowe pyszne guacamole
– śmietana
– świeża kolendra
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w małe kawałki. Z podanych w przepisie przypraw przygotuj mieszankę. Dodaj ją do pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony. Następnie dodaj do kurczaka pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w cienkie plasterki papryki. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną.
- Placki tortilli podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.
- Fajitas podawaj z domowym pysznym guacamole, śmietaną 18%, jalapeno i świeżą kolendrą. Możesz przygotować też ostry sos pomidorowy, z wszystkimi dodatkami smakuje rewelacyjnie.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Dziękuję!
Sprawdź skrzynkę mailową i kliknij potwierdzenie zapisania się do newslettera
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
6 comments
Wygląda pysznie!
Uwielbiam takie dania! Pychota!
u mnie zwykle kończy się tak, że zanim zawinę tortille, to połowy już nie ma 😉
ostatnio robiłam, ale zniknęły prędko i nie mam zdjęć. Mówisz, że ze śmietaną? Jeszcze nie podawałam w ten sposób. Wypróbuję 😉
Śmietana cudownie łagodzi ostrość potrawy, dając swoistą przeciwwagę. Zatem zróbcie bardziej ostre i podawajcie ze śmietaną!
o pyszności.