Uwielbiam pad thai w każdej możliwej wersji. Tym razem zrobiłam go z kurczakiem, ale równie dobry jest z krewetkami, tofu czy warzywami. Możecie także połączyć dodatki i dodać zarówno tofu jak i kurczaka, to też super opcja. Do przygotowania pad thai potrzebujecie najlepiej woka lub dużej patelni.
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– falafel
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 200 g makaronu ryżowego
– pierś z kurczaka
– pół szalotki lub 2 -3 dymki ze szczypiorem
– garść kiełków fasoli mung
– 3 ząbki czosnku
– 4 łyżki oleju
– 3 łyżki sosu rybnego
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– garść rozgniecionych orzeszków ziemnych
– łyżeczka brązowego cukru
– 1 limonka
– 1 -2 papryczki chilli
– 2 jajka
– 1 limonka do podania
Przygotowanie:
- Makaron wyjmij z opakowania i namocz w ciepłej wodzie.
- Z czosnku, sosu rybnego, sosu ostrygowego, połowy szalotki lub białej części dymki, papryczek chilli, soku z limonki i cukru przygotuj sos w blenderze. Zetrzyj wszystko na jednolity sos.
- Do woka dodaj łyżkę oleju. Rozgrzej go i wrzuć namoczony makaron i przygotowany sos. Smaż aż makaron zmięknie i przejdzie smakiem. Przełóż makaron na talerz i w tym samym woku wlej olej i podsmaż pokrojonego w niewielkie kawałki kurczaka. Po usmażeniu dodaj ponownie makaron, smaż 2 minuty i zgarnij całość na bok patelni. Na wolnej części wbij jaja i zetnij je szybko po czym wymieszaj całość dania na patelni.
- Dodaj kiełki fasoli mung, posiekaną dymkę z zielonym szczypiorem oraz rozgniecione (najlepiej w moździerzu) orzeszki ziemne. Orzeszki powinny być mniejsze ale nie rozgniataj ich na pył. Powinny chrupać przy jedzeniu 🙂
- Podawaj od razu z cząstkami limonki.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
12 comments
Czym zastąpić sos ostrygowy??
możesz go w ostateczności pominąć, ale raczej nie zastąpisz
Czy możesz polecić dobry sos ostrygowy i dobry sos rybny?
Ja używam sosów Blue Dragon, zdecydowanie polecam 🙂
patrz na skladniki bo tam pelno chemii i tablica mendelejewa:)
oczywiście, składy produktów są bardzo istotne
Do tej pory jakoś Pad thai mi nie podchodziło, jednak nigdy nie próbowałam go zrobić, sama, przekonałaś mnie że warto sprawdzić ten przepis samemu, może jednak się do tego przekonam, kto wie 🙂 Pozdrawiam.
Jasne, musisz spróbować. Mam nadzieję że zmienisz zdanie po tym przepisie 🙂
To jest przepis którego szukałam cały tydzień. Miałam ochotę właśnie zrobić coś ciekawego na piątkowy obiad i udało się. Dzisiaj po pracy lece po składniki i spróbuję odtworzyć twój przepis. Ciekawe jak mi wyjdzie.
Pad Thai jest naprawdę świetnym daniem, czasami lubię zrobić je u siebie w domu. Powiem szczerze, że takie domowe, smakuje dużo bardziej niż kupne w sklepie, chyba że znasz jakieś dobre knajpki gdzie robią idealne.
Raczej z pad thai ma to niewiele wspólnego. Podstawą tego dania jest pasta z tamaryndowca, a tego tu brak…
Bardzo dobry przepis, Pad Thai wyszło przepyszne. Polecam zrobić więcej sosu, żeby makaron nie był suchy.