Dawno nie miałam dla Was przepisu na makaron, a to głównie dlatego, że często korzystam z przepisów które na blogu są już od dawna. Jakiś czas temu zebrałam je dla Was w postaci darmowego e-booka z 60 przepisami na makaron. Jak go zdobyć? Wystarczy że klikniecie otwierające się okienko na blogu i za pomocą funkcji Messengera zapiszecie się do mojego newslettera. Od razu po zapisaniu wyślę Wam link do e-booka 🙂 Proste!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z kurkami
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
MAKARON Z JALAPENO
Przygotowanie: 12 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 250-300 g makaronu (u mnie N 189 Mezze Maniche)
– 1-2 świeże papryczki jalapeno (w zależności od wielkości)
– 1/3 szklanki kaparów
– 1/4 szklanki tartego parmezanu
– ok 10 czarnych oliwek
– 3-4 łyżki masła
– sól i pieprz
– natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Czas przygotowania sosu to jedyne 3 minuty, dopasuj go więc do czasu gotowania makaronu. Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego pół łyżeczki soli, pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę jalapeno, kapary i oliwki. Podgrzewaj 2-3 minuty, a następnie dodaj do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.
- Makaron przełóż na talerze, posyp starym parmezanem dość obficie, oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodaj także trochę natki pietruszki. Podawaj od razu.