Ciasto kokosowe z mango

Mam dziś dla Ciebie genialne połączenie lekko wilgotnego ciasta kokosowego i warstwy pieczonego mango. Ciasto pieczesz odwrotnie, dzięki temu mango nie wpadnie do środka i stworzy pyszną górę. Jeśli Twoje dojrzałe mango ściemnieje trochę i będzie wyglądało mało efektownie, dorzuć trochę innych owoców na górę, a będzie jeszcze pyszniej.

Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
ciasto czekoladowe z gruszkami
– ciasto drożdżowe ze śliwkami
– ciasto kruche z rabarbarem
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
– tort czekoladowy z owocami

CIASTO KOKOSOWE Z MANGO

PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut

Składniki syrop:
– 80 g mleka kokosowego
– 80 g cukru
– sok z 1 cytryny

Składniki ciasto:
– 2 mango
– 115 g miękkiego masła
– 165 g cukru
– 90 g wiórków kokosowych
– 165 g mąki
– 140 g mleka kokosowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Jeśli użyjesz naprawdę dojrzałego mango tak jak ja, mango może trochę ściemnieć, ale nie przejmuj się tym.
  2. Na początku przygotuj syrop. W małym garnuszku zmieszaj 80 g mleka kokosowego i 80 g cukru. Zagotuj i kontynuuj gotowanie jeszcze przez niespełna 1 minutę. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny a następnie pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj formę do ciasta. Jeśli używasz foremki z odpinanym dnem to spód wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem. Jeśli masz formę bez odpinania to całość należy wysmarować.
  4. Mango obierz i pokrój w cienkie plastry. Plasterkami wyłóż całe dno, tak aby na siebie nachodziły. Po wyłożeniu całości wlej na mango przygotowany syrop. Włóż całość do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  5. Nastaw piekarnik na 180 st C.
  6. Do misy włóż miękkie masło i cukier. Miksuj aż połączą się ze sobą i stworzą puszystą masę. Następnie dodawaj po 1 jajku i miksuj za każdym razem do połączenia. Teraz dodaj resztę składników – mąkę, wiórki kokosowe, mleko kokosowe, proszek do pieczenia. Zmiksuj całość aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę.
  7. Z lodówki wyjmij formę z mango. Delikatnie przełóż do formy przygotowane ciasto i wyrównaj górę. Wstaw do piekarnika i piecz przez 55-60 minut.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. następnie połóż na górze formy duży talerz i odwróć formę tak, aby ciasto wypadło na talerz. Podawaj. Przechowuj ciasto w lodówce.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ciasto kokosowe z mango
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Iwona

    Opublikowane 21/02/2019

    Odpowiedz

    Pierwszy raz robiłam takie ciasto . Jest pyszne 😁 Takie puszyste . Lekko kokosowe . Łatwe w przygotowaniu . Choć zastanawiam się nad większa ilością mango … 🤔Dzięki za przepis 😁. Napewno trafi do osobistego przepiśnika .

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 21/02/2019

      21-23 cm

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!