Długo testowałam różne żurkowe przepisy. Zupa raz wychodziła lepsza, raz średnia, ale nie poddałam się. Już wiem że trzeba zacząć od naprawdę dobrej jakości zakwasu. Najlepszy będzie domowy zakwas, ale jeśli o nie macie sprawdźcie na opakowaniu tego dostępnego w sklepie co jest w środku. Ja mój zakwas kupiłam w mojej ulubionej piekarni, piekarni w której robią genialne chleby na swoich zakwasach i ten sam pyszny zakwas przygotowują także do butelek z przeznaczeniem na żurek. Możecie zapytać w swojej piekarni.
Drugą ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa. I tu znów zobaczcie jaki ma skład, kupcie najlepiej surową aby ugotować ją w wywarze.
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– domowa biała kiełbasa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– farbowanie jajek barwnikami
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
Przygotowanie: ok 1 h i 20 minut
Składniki:
– 500 białej kiełbasy surowej
– 2 l bulionu lub domowego rosołu
– 500 ml dobrego zakwasu na żurek
– 2-3 listki laurowe
– 1 łyżeczka majeranku suszonego
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżeczki chrzanu
– kilka jaj ugotowanych na twardo
– 2-3 łyżki śmietany 18%
– sól i pieprz
Do podania: chlebki do żurku wydrążone i przez 5-8 minut zapieczone w piekarniku.
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnka wlej gorący bulion i dodaj do niego białą kiełbasę i listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę (15 minut jak podają niektóre przepisy nie wystarczy).
- Kiełbasę wyjmij, pokrój w półplasterki i wrzuć ponownie do wywaru. Dodaj zakwas żurku, najpierw trochę mniej, a jeśli żurek będzie za mało kwaśny możesz dodać więcej. Ale uważaj zakwas może mocno zagęścić zupę.
- Do zupy dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, chrzan. Do miseczki ze śmietaną dodaj kilka łyżek gorącej zupy aby ją zahartować, a następnie wlej śmietanę do garnka. Podgrzewaj już tylko chwilę, dopraw solą i pieprzem.
- Wlej żurek do miseczek lub chlebków zapieczonych w piekarniku. Podawaj z ugotowanym jajkiem przekrojonym na pół.
Smacznego!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM