Śledź w czosnku i majeranku

Te śledzie najbardziej kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia, ale dlaczego nie zrobić ich poza tą świąteczną okazją. Jeśli lubicie czosnek z pewnością się w nich zakochacie 🙂 Śledzie należy zrobić min 3 dni przed tym jak będą jedzone, zamknąć w słoiku i czekać 😉

Polecam Wam także:
śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
śledzie skandynawskie

Przygotowanie:20 minut

Składniki:
– 4-5 filetów śledziowych
– 1 główka czosnku
– 1 czubata łyżka suszonego majeranku
– pół szklanki oleju toczonego na zimno – rzepakowego lub lnianego

Przygotowanie:

Śledzie namoczcie w zimnej wodzie ok 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam wodę w trakcie namaczania.
Śledzia pokrójcie na mniejsze kawałki – 1,5 – 2 cm szerokości. Czosnek posiekajcie dość drobno. do słoika dodajcie kilka części śledzia, dodajcie czosnek i nieco majeranku i potwórzcie czynności do skończenia składników. Całość zalejcie olejem, zakręćcie i przechowujcie w lodówce.
SMACZNEGO!

Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
jajka faszerowane w 3 kolorach
babka majonezowa
babka piaskowa
jajka faszerowane paluszkami krabowymi
jajka faszerowane mango
łosoś marynowany w whisky
łosoś marynowany w koprze i wódce 
rolady z szynką i sałatką jarzynową
sałatka jarzynowa
jajka z awokado
jaja z suszonymi pomidorami
mazurek kajmakowy
przepis na pasztet
jajka faszerowane

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Śledź w czosnku i majeranku
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Aga

    Opublikowane 06/03/2014

    Odpowiedz

    takiego jeszcze nie jadłam a czosnek bardzo lubię, na pewno spróbuję

    • nietylkopasta

      Opublikowane 21/12/2016

      Nigdy nie kupuję filetów w oleju bo dla mnie są za słone i tak wymagają namoczenia. Zawsze kupuję takie w zalewie z wody.

  • Paulina

    Opublikowane 21/12/2016

    Odpowiedz

    Prosze o podpowiedz, gdzie kupuje Pani takie śledzie?

    • nietylkopasta

      Opublikowane 22/12/2016

      To są śledzie dostępne w większości dużych sklepów. Na ogół są zapakowane w kubełki.

  • Patryk

    Opublikowane 19/12/2017

    Odpowiedz

    Ile mniej więcej ząbków wychodzi na taki jeden słoiczek? Nie chcę przesadzić z jego ilością 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 19/12/2017

      słoiczek słoiczkowi nie równy, więc ciężko odpowiedzieć na to pytanie. lepiej trzymać się ilości pokazanych w przepisie czyli 4-5 filetów + główka czosnku. Czosnku musi być naprawdę dużo.

  • Patrycja

    Opublikowane 18/12/2018

    Odpowiedz

    Proste i smaczniutkie, po prostu fantastyczne – znowu w tym roku beda u mnie na stole wigilijnym:)

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 21/12/2018

      tak oczywiście, ale smak może się nieco różnić w zależności od oleju

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!