Wpisz i naciśnij Enter

Łosoś marynowany w koprze i wódce

Dziś bardzo prosty przepis, skierowany do tych którzy nie boją się surowego łososia. Zdecydowanie polecam jego zrobienie, łosoś nabiera ciekawego smaku i zmienia nieco strukturę dzięki dodatkom w których jest marynowany. Takiego łososia możecie podać jako samodzielną przystawkę, w sałatce lub na pieczywie. Doskonale pasują do niego kapary czy suszone pomidory.

Przygotowanie: ok 10 minut + 24h marynowania

Składniki:

– 0,5 kg świeżego łososia ze skórą
– łyżkę soli gruboziarnistej
– pół kieliszka czystej wódki
– łyżkę brązowego cukru
– pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE:

Sól, cukier i wódkę mieszacie. Łososia należy umyć i przekroić na pół. Obie części nasmarujcie od środka przygotowaną mieszaniną. Połóżcie koperek w całości, a następnie połączcie oba płaty łososia kładąc jeden na drugim, tak aby skóra była na zewnątrz. Zapakujcie rybę w folię spożywczą obwijając dość ciasno, a następnie połóżcie w naczyniu w lekkim skosie i wyższych rantach, tak aby przez mały otwór zrobiony w folii mógł wypływać sos.
Łososia obciążcie np talerzykiem i wstawcie na 24h do lodówki. Po wyjęciu należy zdjęć i wyrzucić koperek. Łososia krójcie cienko tak jak robilibyście to z wędzoną rybą.

 

gravlax w wódce

Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie:
zakwas na barszcz
barszcz wigilijny
śledzie w czosnku i majeranku
śledzie w kiszonych cytrynach
– ciasteczka migdałowe
przepis na pierniczki
śledź marynowany w occie
śledź z konfiturą z cebuli
domowa przyprawa do piernika
tatar ze śledzia
śledzie w wiśniówce
śledź pikantny z chilli
śledzie w oleju
kruche ciasteczka

Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
jajka faszerowane w 3 kolorach
babka majonezowa
babka piaskowa
jajka faszerowane paluszkami krabowymi
jajka faszerowane mango
łosoś marynowany w whisky
śledź w czosnku i majeranku
rolady z szynką i sałatką jarzynową
sałatka jarzynowa
jajka z awokado
jaja z suszonymi pomidorami
mazurek kajmakowy
przepis na pasztet
jajka faszerowane

 

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Łosoś marynowany w koprze i wódce
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 comments

  1. Uwielbiam!!! A ze swojej strony polecam łososia na różowo czyli http://alovelycooking.blogspot.com/2012/01/gravad-lax-buraczkowy-czyli-osos-na.html
    pozdrawiam:)

  2. No, no! Tego nie znałam. Uwielbiam marynowanego łososia. Często robię wg przepisów poniżej.
    Zapraszam na bloga.
    http://kuchennawyspasmakow.blogspot.com/2011/11/osos-marynowany-w-sosie-sojowym-i.html
    http://kuchennawyspasmakow.blogspot.com/2011/09/gravlax-osos-marynowany.html
    Pozdrawiam.

  3. jeju, jakie to piękne:)

  4. Nie dość, że się nie boję to uwielbiam surowego łososia. A jeszcze jak jest tak cudownie zamarynowany… Pycha!