Ostatnio pokazywałam Wam pyszne steki z kalafiora, łatwe i pyszne do zrobienia. A dziś mam dla Was nowy kalafiorowy przepis na „popcorn” z kalafiora. Od razu po przygotowaniu kalafior jest chrupiący i pyszny, a o ile bardziej zdrowszy i sycący niż popcorn smażony na tłuszczu. I zawiera mniej soli. Koniecznie musicie o zrobić!
A to kilka sprawdzonych przepisów z kalafiorem:
– pyszna kalafiorowa
– steki z kalafiora
– placki z kalafiora
– zupa krem z kalafiora
– kalafiorowa z bułką tartą
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– curry z kalafiora
– wegeburer z kalafiora
– makaron z pieczonym kalafiorem
Ilość porcji: 1-2
Przygotowanie: 45 minut
Składniki:
– 1 sporej wielkości kalafior
– 1/3 szklanki octu ryżowego
– 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
– po pół łyżeczki soli, pieprzu i wędzonej papryki (soli możesz dodać nawet nieco więcej jeśli kalafior jest spory)
– ewentualnie natka pietruszki do posypania przy podaniu
- Kalafiora umyj, obierz z listków pokrój w naprawdę małe różyczki. Sugeruj się wielkością popcornu.
- Do miski z różyczkami dodaj ocet ryżowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Kalafior powinien moczyć się w occie przez 15 minut.
- Następnie wyjmij kalafiora z octu i osusz na ręczniku papierowym.
- Ponownie włóż różyczki do miski, posyp przyprawami i wymieszaj. Teraz dodaj też mąkę kukurydzianą i mieszaj aby mąka otoczyła różyczki kalafiora.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę wysyp różyczki kalafiora tak aby nie były ułożone jedne na drugich. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 st C. W połowie pieczenia delikatnie przemieszaj aby przewrócić je na drugą stronę.
- Podawaj od razu, możesz posypać je drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
4 comments
Bardzo ciekawy przepis 🙂
Chciałabym zapytać jakie w przepisie ma zadanie ocet? Czy dodaje smaku czy raczej wpływa na strukturę kalafiora? Bardzo nie lubię octu i unikam go jak tylko mogę. Czy można w tym przepisie użyć zamiennika?
Pozdrawiam
Tak jest wyczuwalny w smaku i wg mnie poprawia smak, wiec jeśli go nie lubisz zrezygnuj z przygotowania tego dania.
Moim zdaniem ocet zdecydowanie psuje smak. Można pominąć i wtedy wychodzi całkiem dobre.