Tą pastę z bobu mogę porównać do hummusu który uwielbiam, dodatkowo dlatego, że do przygotowania pasty używam trochę tahiny czyli pasty sezamowej. Musicie spróbować tej pasty, zwłaszcza w sezonie na bób.
Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z mango
– hummus z suszonymi pomidorami
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– masło czosnkowe
– BABA GANOUSH
– hummus z soczewicą
– Pasta z wędzonej makreli
PASTA Z BOBU
Składniki:
– 500 g ugotowanego bobu
– 1 płaska łyżka pasty tahina
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– 6-8 łyżek wody
– sok z połowy cytryny
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– świeża mięta do posypania
Przygotowanie:
- Bób ugotuj (wrzuć do gotującej się wody, posól i gotuj od kilku do nawet kilkunastu minut – w zależności od tego czy bób jest młody czy stary oraz jaki stopień twardości lubisz).
- Obierz bób z łupin, kilka kawałków odłóż do ozdoby.
- Pastę tahina, ugotowany bób, oliwę z oliwek, szczyptę soli, sok z połowy cytryny, wodę i czosnek wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy i posyp listkami mięty, ozdób bobem. Podawaj.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Pasta z bobu
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
14 Review(s) Based on
6 comments
Dobrze zapowiada się jako farsz do pierogów, ale jak dla mnie brakuje pieprzu bądź ostrej papryczki. Ponoć pierogi z farszem z bobu są przepyszne – świętokrzyskie „drągale”.
Świetny pomysł na przemycenie bardzo cennego bobu do jadłospisu 🙂
A co to za chlebek na zdjeciach?;)
to chlebki typu pita 🙂
P.Aniu, potwierdzam. Pasta z bobu jest przepyszna !!!
Znalazłam ten konkretny przepis 2-3 lata temu i od tej pory ,w porze wysypu bobu robię ją bardzo często… i dzisiaj także :))
Często zaglądam do książki z makaronami – jest naprawdę godna polecenia.
Wszystkiego dobrego 🙂
Bożena
Super, dziękuję za tyle miłych słów 🙂