Dziś zaproponuję Wam pyszne danie obiadowe którego królową jest polędwica wołowa.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– jedna spora polędwiczka wieprzowa
– pół szklanki czerwonego półwytrawnego dobrego wina
– 2 łyżki miodu
– 1/4 szklanki octu balsamicznego
– pieprz świeżo mielony
– 2 łyżki marynowanego czerwonego pieprzu
Przygotowanie:
Wszystko mieszamy ze sobą, kroimy w dość grube plastry polędwice i wrzucamy do zalewy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2h. Idealnie byłoby przygotować polędwiczki na min 6h przed podaniem.
Polędwiczki smażymy ok 3-4 min z każdej strony tuż przed podaniem. Jednak wcześniej wyjmijcie je z zalewy i postawcie ją na średnim ogniu w małym garnuszku. Niech sos zredukuje się, będzie pysznym dodatkiem.
Polędwicę podałam z ziemniakami i innym ciekawym dodatkiem – kalafiorem romanesco. Niestety w Polsce dość rzadko spotykane warzywo a szkoda, bo wygląda ładniej niż tradycyjny kalafior i jest od niego delikatniejszy. Kalafiora podałam z kawałeczkami sera feta dla wzbogacenia smaku.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
2 comments
z ziemniakami.. domowe takie.
bardzo apetyczne danie obiadowe. szkoda, że do gotowania mam dwie lewe ręce