Trufle i pasty truflowe są niesamowicie popularne i często wykorzystywane we włoskiej kuchni. Gdzie je kupić w Polsce – w włoskich delikatesach, na półce z włoską żywnością w marketach czy online. A naprawdę warto, lubię zarówno wersję z czarnych trufli której używałam na przykład do nadziewanych gnocchi, super jest też do makaronów ale sos nabierze brunatnej barwy. Dlatego do sosu do makaronu lepiej według mnie sprawdzi się pasta z białych trufli, wystarczy jej dosłownie płaska łyżka bo pasta jest bardzo aromatyczna.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– makaron z kurkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
MAKARON Z BOCZKIEM I TRUFLAMI
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– porcja makaronu dla 2 osób, około 250 g makaronu – proponuję klasyczne lub cienkie spaghetti
– 1 płaska łyżka białej pasty truflowej
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 150 ml białego wina
– 100 g wędzonego boczku w plastrach lub kawałku
– 10-20 czarnych oliwek
– 1-2 łyżki drobno startego parmezanu do posypania
– natka pietruszki do posypania
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- SOS DO MAKARONU: Boczek pokrój drobno i podsmaż go na suchej patelni. Do podsmażonego i lekko wytopionego boczku dodaj śmietanę, białe wino i pastę truflową. Wymieszaj, duś aż część wina odparuje i sos nabierze odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dodaj do sosu pokrojone w plasterki czarne oliwki, wymieszaj i przekładaj na talerze.
- Makaron posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.
1 comments
przepysznie wygląda!