Te kanapki możesz zrobić zarówno na upieczonym pieczywie czyli tostach, ale równie pyszne są na kromce wielskiego chleba, świeżego bez dodatkowego opiekania. To twój wybór!
Polecam Wa też inne przepisy na tosty i śniadania:
– tosty francuskie
– szakszuka
– szakszuka z kurkami
– ser z jogurtów greckich
– kanapka z camembert i żurawiną
– pasta z awokado i jajka
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
– Tosty o smaku pizzy
Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2-3 duże kromki wiejskiego chleba
– 2-3 jajka
– kilka listków rukoli (opcjonalnie)
– wiórki sera typu parmezan (opcjonalnie)
– świeżo mielony czarny pieprz
Pesto:
– 10 dag liści świeżej bazylii
– 4 ząbki czosnku
– 8 łyżek parmezanu (najlepiej użyj w kawałku)
– 1/4 szklanki orzeszków piniowych (możesz zastąpić migdałami)
– 1/2 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
- PESTO: wrzuć wszystko do blendera i blenduj całość na pyszne pesto.
- Na pieczywie rozsmaruj pesto.
- Jajko usmaż na 10-12 łyżkach wody, doprawiając jajko odrobiną soli. Możesz oczywiście usmażyć jajko na oleju, ale na wodzie jest równie pyszne i ma mniej zawartości tłuszczu.
- Połóż jajko na pieczywie, podawaj z rukolą, serem typu parmezan, posypane świeżo mielonym pieprzem. SMACZNEGO!