Wpisz i naciśnij Enter

Kotlet schabowy z pietruszką

Tradycyjny w Polskiej kuchni kotlet schabowy z udoskonaloną wersją panierki w lekko włoskim wydaniu. Wystarczy tak niewiele aby polepszyć smak tradycyjnego schabowego.

Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– kilka plasterków schabu bez kości
– 1-2 jajka (1 jajo wystarczy na 2-3 kotlety)
– 4-5 łyżek mąki pszennej
– 6-7 łyżek bułki tartej
– 1 łyżka sera tylu parmezan drobno startego
– 1 łyżka natki pietruszki drobno posiakanej
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Zacznijcie od przygotowania bułki tartej. Wymieszajcie ją z parmezanem i natką pietruszki. Przesypcie na talerzyk lub płaskiego naczynia.
Mękę należy również przesypać na talerzyk, jajko rozmącić a następnie wlać do miseczki do której zmieści się kotlet.

Mięso pocięte na plastry należy rozbić tłuczkiem. Ja dodatkowo przykrywam mięso kawałkiem folii spożywczej, to powoduje że nie trzeba myć tłuczka, a kawałki mięsa nie pozostają między ząbkami.
Mięso po rozbiciu z obu stron należy posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej z dodatkami. Smażyć na rozgrzanym oleju 3-4 min z każdej strony.
SMACZNEGO!

schabowy3

schabowy2

schabowy1

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami
kotlety ziemniaczane

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Kotlet schabowy z pietruszką
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. genialna inspiracja, ja zawzse robiłam tradycyjną panierkę, ale muszę koniecznie spróbować taką z dodatkami. Jeszcze nigdy takich nie jadłam

    1. polecam, jest dużo lepsza od tradycyjnej 🙂