Testowałam hummusy już w bardzo licznych zestawieniach smakowych, ale po raz pierwszy robiłam go z wędzoną rybą. Dlaczego? Jakiś czas temu udało mi się kupić pyszny hummus z wędzoną makrelą, więc mając w lodówce wędzonego łososia wiedziałam, że to zestawienie też będzie super! I tak było 🙂
Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– falafel
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z mango
– hummus z suszonymi pomidorami
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– masło czosnkowe
– hummus z soczewicą
Składniki:
– 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy w zalewie
– 1 płaska łyżka pasty tahina
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sok z całej limonki
– 2 ząbki czosnku
– 100 g wędzonego łososia
– 3 łyżki sosu sojowego
– pestki z granata do posypania
Przygotowanie:
- Wędzonego łososia, pastę tahina, ugotowaną ciecierzycę, oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z limonki i czosnek wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy i posyp świeżą kolendrą oraz pestkami granata. Podawaj.
SMACZNEGO!
2 comments
a ten chlebek? jest cudny mozna przepis?
kilka przepisów wcześniej dodałam ten przepis na chlebek pesto 🙂