Im bardziej tłusta ryba w zupie tym lepszy efekt, tą zasadą kieruję się od lat. Dlatego często sięgam po ryby typu karp, halibut, węgorz, makrela. Często kupuję całą patroszoną rybę, najpierw ją filetuje i przygotowuję piękne płaty bez ości, a na pozostałych resztkach gotuję wywar.
Polecane przepisy z rybami:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zupa z wędzonym łososiem
– tajska zupa z krewetkami
– zupa rybna z owocami morza
– halibut pieczony
– ryba z frytkami
– łosoś z pomidorami
– karp w galarecie
– karp smażony
– ryba po grecku
– dorsz ze szpinakiem
ZUPA RYBNA Z WARZYWAMI
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
SKŁADNIKI:
– 500-800 g ryby świeżej (karp, halibut, węgorz, makrela)
– 2 średnie marchewki
– 1 pietruszka
– 4 ziemniaki
– pół cebuli
– 1 – 1,5 l wody
– 2 liście laurowe
– 2 kulki ziela angielskiego
– 1 łyżka oliwy
– 2-3 łyżki posiekanego koperku
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowanie zupy zacznij od posiekania cebuli i podsmażeniu jej na odrobinie oliwy.
- Do garnka wlej gorącą wodę dodaj resztki ryby, które zostały z jej filetowania (jeśli używasz ryby ze skórą pamiętaj o usunięciu jej łusek). Dopraw wszystko solą i pieprzem, dodaj też liść laurowy i ziele angielskie.
- Podczas gotowania najlepiej zdejmować szumowiny, które pojawia się na zupie po zagotowaniu, użyj do tego łyżki cedzakowej. Gotuj rosołek przez 12-15 minut a następnie przecedź wywar przez sito aby pozbyć się resztek ryby. Wlej bulion ponownie do garnka i dodaj warzywa: pokrojone w niewielką kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotuj aż te zmiękną około 5-8 minut. Minutę przed końcem gotowania dodaj pokrojone na miejsce kawałki filety ryby i gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez chwilę. Spróbuj zupy i dopraw ją w razie potrzeby.
- Do miski włóż śmietanę i dolej do niej kilka łyżek gorącego bulionu aby ją zahartować. Po wymieszaniu wlej śmietanę do zupy i delikatnie wymieszaj. Dopraw zupę posiekanym drobno koperkiem. Podawaj.
SMACZNEGO!
1 comments
Świetny przepis szczególnie na zimowe obiady – zupa rybna rozgrzewa i smakuje jeszcze lepiej, gdy za oknem temperatura drastycznie spada. 🙂 Jak zwykle inspirujesz! 🙂