Zupa z wędzonym łososiem

Ta zupa to klasyczny chowder, czyli pyszna kremowa i rozgrzewająca zupa z dodatkiem wędzonego łososia. Jestem pewna że jej smak Was zaskoczy, a fakt że robi się ją niespełna 40 minut dodatkowo zachęci do przygotowania.

Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
najlepsze przepisy na zupy kremy
krem z groszku z mlekiem kokosowym
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
zupa krem z brokuła
zupa krem z buraczków
krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
krem z pora z boczkiem
zupa taco
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie

ZUPA z wędzonym łososiem

PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

SKŁADNIKI:
– 1 l bulionu z kurczaka lub rosołu domowego
– 3-4 łyżki masła
– 1 cebula drobno posiekana
– 2 spore marchewki obrane i pokrojone w kostkę
– 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– 6-7 ziemniaków pokrojonych w niewielką kostkę
– 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżka mąki
– 200 g śmietany 18%
– 150-200 g wędzonego łososia (wędzonego na ciepło)

Przygotowanie:

  1. W głębokim garnku rozpuść masło. Wrzuć cebulę, marchew i selera i smaż kilka minut aż warzywa zmiękną.
  2. Następnie dodaj wino i wymieszaj, podczas deglazowania wszystkie warzywa które przykleiły się do dna garnka powinny łatwo odejść.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, tymianek i 2 szklanki bulionu lub rosołu. Duś całość aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 10 minut. Następnie do mleka dodaj mąkę, a do mieszanki dodaj trochę ciepłej zupy aby zahartować całość. Mleko wlej do zupy i dodaj kolejną szklankę bulionu.
  4. Tuż przed podaniem dodaj do zupy śmietanę oraz wędzonego łososia. Łosoś nie powinien gotować się zbyt długo, a część zostaw aby ozdobić zupę już na talerzu. Podawaj.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Zupa z wędzonym łososiem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Anna

    Opublikowane 07/07/2018

    Odpowiedz

    Wygląda niesamowicie! Muszę spróbować taką zrobić. Dodałabym łyżeczkę chrzanu Krakusa dla zaostrzenia smaku 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciasto kruche z truskawkami i bezą

Już nie raz pokazywałam Wam mój ulubiony przepis na kruche ciasto na blogu. Robiłam je już chyba z każdym dostępnym...

Zamknij