Lubię tofu ale tylko w wędzonej wersji, jednak do tego dania możesz użyć dowolnego. Najlepsze w tym makaronie jest to, że proces przygotowania potrwał dosłownie 12 minut i to z pokrojeniem wszystkiego, genialnie! Jeśli lubicie kuchnię azjatycką będziecie zachwyceni 🙂
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
Przygotowanie: 12 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 150 g makaronu chow mein lub podobnego
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka sosu rybnego
– 1,5 łyżki octu winnego
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 100-150 g wędzonego tofu
– 1 marchewka
– pół czerwonej papryki
– 1 zielona papryczka chilli (jest mniej ostra)
– 1 jajko
– świeża kolendra do podania (możesz zamienić na szczypior dymki)
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Paprykę i marchewkę pokrój w cienkie słupki, tofu wędzone lub klasyczne pokrój w kostkę.
- Na patelni lub w woku podgrzej olej lub oliwę i podsmaż paprykę razem z marchewką, smaż około 3-4 minut. Następnie dodaj tofu i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty. Dodaj brązowy cukier, wymieszaj.
- W tym czasie posiekaj chilli i przygotuj sos. W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet winny i sos rybny.
- Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i wbij jajko. Teraz wymieszaj jajko z makaronem wlewając do makaronu sos. Wszystko robi się przez dosłownie minutę.
- makaron przekładaj na talerze, posyp go posiekanym zielonym chilli i kolendrą (możesz wymienić kolendrę na szczypior dymki. Podawaj.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
Pytanie. Jajko tak jak w carboarze dodajemy na wyłączanym gazie pilnując żeby jajo się nie ścięło? Czy nie pilnujemy aż tak mocno?
Jajko ścięte jak np. w pad thai
Właśnie pisze znad pustego talerza. Szybkie i pyszne danie! Tylko zamiast sosu rybnego którego nie miałam pokruszyłam pół płata glonów. Dziękuję za przepis, pozdrawiam!