Coraz rzadziej sięgam po mięso a coraz częściej wymyślam nowe formy klasycznych mięsnych dań, tak jak w tym przypadku. Ten kotlet z soczewicy jest genialny w smaku, lekko słodki, bardzo delikatny w środku (dlatego polecam Wam do burgera raczej miękkie dodatki aby nie zepsuć tego efektu), z wyraźną nutą karmelizowanej cebuli. Ta karmelizowana cebula to był strzał w dziesiątkę i zrobił cały smak tego burgera, sami zobaczycie!
Tego burgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów. Są maślane i pyszne.
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
– wegeburger z kalafiora
– najlepszy domowy cheeseburger
– burgery z indyka i cukinii
– burgery z kotletem jajecznym
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zapiekanki z pieczarkami
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
BURGER Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Przygotowanie: 50 minut
Ilość: 2 burgery
Składniki kotlety:
– 150 g czerwonej soczewicy (miara przed ugotowaniem)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mała marchewka
– 1 cebula
– sól i pieprz
Dodatki do burgerów:
– bułki do burgerów – zachęcam do skorzystania z mojego mega przepisu
– miękki kozi ser
– mango chutney (ja użyłam gotowego od Patak’s ale możesz użyć innego dodatku o słodko ostrym smaku)
– liście szpinaku lub sałaty
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i rozgrzewaj go do 210 st C.
- W tym czasie ugotuj czerwoną soczewicę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Soczewica ta ma to do siebie że pod koniec gotowania część ziaren się niemal rozpada i super. Na koniec odcedź soczewicę.
- W czasie gotowania posiekaj bardzo drobno cebulę, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na mniejszych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż ją aż zacznie się na brzegach karmelizować i zrobi się lekko brązowa. Pamiętaj aby mieszać cebulę od czasu do czasu.
- Jak skarmelizuje dodaj marchewkę i podsmażaj już dosłownie 1-2 minuty.
- Podsmażone warzywa dodaj do soczewicy i wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta.
- Z przygotowanej masy twórz kotlety i kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z mojej masy powstały 2 spore burgery, a do zrobienia idealnych okręgów użyłam specjalnych foremek. Ale to nie jest konieczne, liczy się smak!
- Wstaw burgery do piekarnika i piecz przez 20 minut. Środek burgerów pozostanie miękki a wierzch zrobi się twardszy, nawet nieco chrupiący.
- Moje burgery z soczewicy podałam z domowymi bułkami, dodatkiem miękkiego koziego sera i mango chutney czyli lekko pikantnej słodkiej konfitury z mango tak często obecnej w kuchni indyjskiej. To połączenie było genialne, ale te burgery możesz po swojemu łączyć z dodatkami 🙂
SMACZNEGO!
1 comments
mmmmmmm pycha ããã