Jak zrobić idealnie soczysty stek? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w tym przepisie. Podałam Wam kilka sekretów związanych z czasem, dodatkami oraz pyszny sos chimichurri, który jest idealny do steków. Ale stek ten będzie również doskonały z masłem ziołowym lub masłem czosnkowym, które położone na ciepłym kawałku steku pięknie się rozpłynie. Taki też musicie spróbować!
Jeśli lubicie dania z wołowiny, polecam Wam też:
– placek po węgiersku
– tatar wołowy
– cordon bleu z kurczaka
– Boeuf bourguignon
– Boeuf Strogonow
– Tacos ze stekiem
– Wołowina duszona w ciemnym piwie
– Kanapka ze stekiem
– Makaron z polędwiczką pikantny
STEK Z ANTRYKOTU
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– 1 stek z antrykotu 150-200 g
– 1 łyżka masła
– sól i pieprz
– pół limonki lub cytryny
– olej lub oliwa do smażenia
Składniki sos chimichurri:
- pół szklanki świeżej natki pietruszki
- 1/4 szklanki listków kolendry
- 1/4 szklanki listków oregano (opcjonalnie)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno pogojonej zielonej papryczki chilli lub jalapeno
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z białego wina lub octu ryżowego
- sól i pieprz
- Przygotuj sos chimichurri. Wszystkie składniki najlepiej dodać do blendera i wszystko połączyć na jednolity sos, ale nie blendować zbyt długo aby były wyczuwalne poszczególne elementy.
- Mięso wyjmij wcześniej z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.
- Osusz mięso na ręczniku papierowym a następnie dopraw szczyptą soli i pieprzu, według mnie sól wcale nie zmieni twardości mięsa jak twierdzą niektórzy, a poprawi jego smak.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny lub oliwę (ja używam do smażenia często oliwy z wytłoczyn oliwek, jest mniej aromatyczna nić extra vergine ale doskonała do smażenia). Teraz czas na smażenie, stek smaż po 3 minuty z każdej strony na dość sporym ogniu (w mojej kuchence indukcyjnej wybieram 7 lub 8 w zależności od patelni którą wybiorę).
- Ważne: połóż raz stek i nie obracaj go ani nie sprawdzaj co chwilę, pozwól mięsu się łądnie usmażyć bez Twojej ingerencji.
- Po usmażeniu jednej strony i przewróceniu na drugą dodaj na stek łyżkę masła, ono się momentalnie rozpuści i nada mięsu dodatkowy smak.
- Przygotuj spory kawałek folii aluminiowej, połóż ją na pałaskim talerzu lub desce. Stek po usmażeniu połóż na folii aluminiowej i zamknij ją od góry na 3-4 minuty aby mięso odpoczywało w cieple.
- Po kilku minutach wyjmij mięso i od razu przekładaj na talerze lub krój i podawaj w inny sposób. Mięso polej sosem chimichurri, wydobędzie jego pyszny smak i delikatność.
SMACZNEGO!