Uwielbiam potrawy z ziemniaków, a łączenie ich z aromatycznym wędzonym boczkiem od zawsze jest jednym z moich ulubionych zestawień smakowych. Dlatego powstała ta zapiekanka, danie idealne, jednogarnkowe, niesamowicie smaczne i aromatyczne. Podajcie zapiekankę z zsiadłym mlekiem lub kefirem, wyjdzie Wam zestaw równie pyszny jak przy młodych ziemniakach! W środku tej zapiekanki mamy tylko kilka składników, ale doskonale przemyślanych i podbijających smak ziemniaków i sprawiających, że pokochacie to danie od pierwszego kęsa.
W czym przygotować zapiekankę? Najlepsze będzie do tego żeliwne naczynie lub inna forma do zapiekania z pokrywką lub bez. Moje czarne naczynie kupiłam ostatnio na Zalando Lounge. Czy już wiecie, że oprócz ofert promocyjnych na odzież i dodatki znajdziecie tam też kategorię DOM? Codziennie można skorzystać z mnóstwa ciekawych ofert na wyposażenie do kuchni i domu do 75% taniej. Za tą czarną żeliwną patelnię z podstawką zapłaciłam jedynie 59 zł, a do tego zdecydowałam się na zakup pięknej pozłacanej tacy oraz białego naczynia do tarty, obie rzeczy miały doskonałe ceny (zdjęcia i ceny zobaczycie pod koniec tego wpisu).
Zachęcam Was do zerknięcia na dzisiejsze oferty na Zalando Lounge. Większość produktów już jutro będzie niedostępna, dlatego warto zaglądać tam raz na kilka dni i polować na takie okazje jak moje 😉
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– ziemniaki w mundurkach
– gratin ziemniaczane
– ziemniaczana tortilla ze szpinakiem
– Pieczone ziemniaki z guacamole
– Pieczone ziemniaki z rozmarynem
– Kotlety ruskie
– Pieczone nadziewane ziemniaki
– Muffiny ziemniaczane
– Placki z gotowanych ziemniaków z fetą
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
– 4-6 ziemniaków, w zależności od wielkości
– 4-5 plastrów wędzonego boczku (chudego)
– 1 mała czerwona cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
– 3 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– świeży szczypiorek do posypania
Podanie: polecam podawać z zsiadłym mlekiem, kefirem lub dodatkiem kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry około 2-3 mm grubości.
- Boczek pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki.
- W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie ziemniaki, boczek i cebulę, aż naczynie się zapełni i wykorzystasz wszystkie składniki.
- Masło roztop w rondelku. Do roztopionego masła dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem maślanym posmaruj zapiekankę za pomocą pędzla kuchennego, wykorzystując całość sosu.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st C. Naczynie z zapiekanką wstaw do piekarnika i piecz przez 1 h. Połowę tego czasu zapiekanka powinna być przykryta pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Po 30 minutach okryj ją aby się pięknie zrumieniła.
- Wyjmij zapiekankę z pieca i możesz od razu ją podawać. Uważaj jednak bo jest bardzo gorąca!
SMACZNEGO!
A na koniec mam dla Was obiecane zdjęcia moich pozostałych łowów na Zalano Lounge. Zobaczcie piękną tacę oraz białe naczynie do słodkich lub słonych tart.
*Wpis powstał we współpracy z Zalando Lounge
1 comments
Jest sztosik. Zarówno w tej postaci jak i pod troszkę złamanym przepisem 😉 szacun. Pyszna