To najbardziej klasyczne ciasto cytrynowe, pyszne w smaku, z naturalnym aromatem cytryny. Takie ciasta domowe kochają wszyscy i coraz częściej do nich wracają, nie ma to bowiem lepszej słodyczy niż domowe ciasto do kawy czy herbaty. Zapraszam zatem na ten przepis 🙂
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
– sernik tradycyjny
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– tort czekoladowy z owocami
– sernik z borówkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– prosta szarlotka
– sernik z kajmakiem
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
– najlepsze ciasto marchewkowe
CIASTO CYTRYNOWE
Przygotowanie: 1 h 10 minut
Składniki spód:
– 250 g mąki pszennej
– 250 g miękkiego masła
– 5 jajek rozmiar M
– 3 duże cytryny
– 220 g drobnego cukru do wypieków lub 200 g cukru pudru
– dodatkowe 60 g cukru pudru do lukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C i przygotuj blaszkę prostokątną, średniej wielkości.
- Cytryny bardzo dokładnie umyj i wyszoruj, a następnie osusz. Najpierw zetrzyj z skórkę z 2 cytryn używając do tego drobnej tarki, a następnie wyciśnij sok z półtorej cytryny. Pozostałą połówkę odłóż, przyda się do lukru.
- Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do misy, dodaj połowę cukru przeznaczonego do ciasta i ubijaj na sztywną pianę. Wystarczy około 4 minuty ubijania mikserem. Odstaw.
- Do misy dodaj miękkie masło i pozostałą część cukru. Zacznij ubijać a po 2-3 minutach zacznij dodawać żółtka. Dodawaj po jednym i cały czas miksuj. Ciasto powinno być coraz jaśniejsze i puszyste.
- Teraz dodaj do ciasta sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj jeszcze krótko do połączenia składników.
- Na koniec do ciasta dodaj ubite białka i tu już najlepiej silikonową łyżką lub szpachelką wymieszaj wszystko, tak aby składniki się połączyły a piana nie opadłą a nadała puszystości.
- Przygotowanie blaszki zależy od tego z jakiej korzystasz. Jeśli masz silikonową blaszkę lub blaszkę dobrej jakości z nieprzywierającą powłoką możesz nie smarować niczym boków tylko wlać ciasto. Jeśli jednak masz blaszkę tradycyjną blaszaną, posmaruj boki masłem i oprósz je mąką.
- Ciasto wylej na blaszkę, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-45 minut aż do zrumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudź ciasto. W tym czasie przygotuj lukier. Wykorzystaj do tego sok z pozostałej połówki cytryny, sok z kolejnej cytryny która Ci jeszcze została. Ale zanim wyciśniesz sok z wolnej cytryny zetrzyj z niej skórkę, pięknie przyozdobi lukier na cieście.
- Do soku z 1,5 cytryny dodaj cukier puder. Możesz dozować ilość soku i cukru, tak aby uzyskać jednolitą masę o gęstości śmietany.
- Lukier połóż delikatnie na cieście jak wystygnie, dodaj skórkę z cytryny i odstaw jeszcze na kilka chwil w chłodniejsze miejsce aby lukier stężał.
- Krój ciasto i podawaj!
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia