Na blogu gościły już klasyczne gołąbki, a także nowoczesne gołąbki bez zawijania. W każdej wersji są pyszne i smakują polskim domowym jedzeniem. A zupa jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, pokochacie ją z całą pewnością 🙂
Zajrzyj także do innych moich przepisów:
– gołąbki bez zawijania
– fasolka po bretońsku
– gołąbki z włoskiej kapusty
– zupa z włoskiej kapusty
– kwaśnica z żeberkiem
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
– surówka z czerwonej kapusty
ZUPA GOŁĄBKOWA
Ilość porcji: 6 sporych porcji
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego (z łopatki, z szynki lub innego)
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pół włoskiej kapusty średniej wielkości (możesz zamienić na klasyczną białą kapustę)
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 litry gorącej wody
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
- śmietana 18% lub jogurt grecki do podania
- 3 łyżki posiekanego koperku i 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę bardzo drobno posiekaj, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
- Na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę. Warzywa powinny zmięknąć i się zeszklić.
- Na osobnej patelni podsmaż mięso mielone z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Pod koniec dodaj sos Worcestershire, ciekawie podkreśli smak (nie jest on obowiązkowy).
- Kapustę pozbaw twardego głąba i posiekaj w cienkie paseczki.
- Usmażone warzywa połącz z mięsem i dodaj do garnka, wrzuć kapustę i jeszcze chwilę smaż. Wtedy dodaj gorącą wodę i passatę pomidorową, dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Dorzuć też listki laurowe oraz ziele angielskie. Zagotuj całość.
- Kiedy zupa się zagotuje dodaj suchy biały ryż i gotuj jeszcze 13-15 minut, do czasu kiedy ryż stanie się miękki. Spróbuj, dopraw w razie potrzeby i nakładaj zupę do miseczek.
- Zupę podawaj z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego oraz mieszaniną posiekanej natki i koperku.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Zupa gołąbkowa
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
31 Review(s) Based on
2 comments
Zupka pyyycchhhaaa😋😋😋 dzisiaj zrobiłam, mąż nie mógł się nachwalić😄😋
Fantastycznie, jak mąż zadowolony to najważniejsze 🙂