Tą zupę trzeba naprawdę długo gotować, tylko wtedy wołowina stanie się miękka, rozpływająca w ostach a zupa się przyjemnie zagęści. To zatem przepis na leniwy dzień, wtedy kiedy możesz sobie pozwolić aby podejść co 30 minut do garnka, zamieszać w nim lub dodać kolejne składniki. Zupa podziękuje Ci swoim smakiem i aromatem.
Zajrzyj także do innych moich przepisów:
– zupa gołąbkowa
– gołąbki bez zawijania
– fasolka po bretońsku
– gołąbki z włoskiej kapusty
– zupa z włoskiej kapusty
– kwaśnica z żeberkiem
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
– surówka z czerwonej kapusty
ZUPA GULASZ WĘGIERSKI
Ilość porcji: 4-5 porcji
Przygotowanie: 3,5 – 4 h
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego
- 2 duże cebule
- 3-4 spore ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 papryka czerwona
- 250 ml passaty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 liście laurowe
- pieprz i sól
- 2 łyżki oleju
- 1,4 l gorącej wody
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Cebulę bardzo drobno posiekaj, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki.
- Wołowinę umyj i pokrój na niewielkie kawałki.
- Na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju podsmaż wołowinę. Najlepiej robić to na dużej patelni, dbając o to aby wołowina miała przestrzeń i smażyła się a nie dusiła. Możesz rozbić smażenie na dwie części. Wołowinę należy obsmażyć tak aby nie było widać surowego mięsa, tak aby z każdej strony była lekko rumiana. Pod koniec smażenia dodaj cebule oraz czosnek, krótko już przesmaż.
- Do garnka dodaj usmażoną wołowinę z czosnkiem i cebulą, dorzuć marchewkę i zalej wszystko gorącą wodą. Dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu oraz listki laurowe. Gotuj wołowinę na średnim ogniu około 2-3 godzin, aż bardzo zmięknie. Jeśli w tym czasie bardzo ubędzie wody dodaj gorącej przegotowanej wody, tyle aby przykrywała mięso na 5-6 cm wyżej niż jego powierzchnia.
- Ja mięso zacznie robić się miękkie przygotuj pozostałe składniki. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Pokrój także paprykę w podobną kostkę jak ziemniaki. Na 1 łyżce oleju lub oliwy podsmaż zioła: wszystkie papryki i kmin rzymski. Wystarczą 3-4 minuty, zioła nie mogą się spalić ale powinny zacząć pachnieć intensywnie.
- Do ugotowanego mięsa dodaj passatę pomidorową, podgrzewaj aż całość będzie się gotowała i dodaj ziemniaki, paprykę oraz podsmażone zioła wraz z tłuszczem z patelni. Wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 12-15 minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec spróbuj zupę i dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
- Podawaj posypane odrobiną natki pietruszki.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.