Ta zupa jest niezwykle pyszna i zdrowa. Doskonale nadaje się na jesienne i zimowe wieczory przez swoje właściwości rozgrzewające.
Zapraszam także do innych przepisów na zupy z warzyw:
– zupa jarzynowa
– zupa pieczarkowa
– zupa grochowa w wersji fit
– pikantna zupa z pora i soczewicy
– kalafiorowa
Zupa z zielonej soczewicy
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 6 porcji
Składniki:
– 2 niewielkie marchewki
– 1 l bulionu domowego (warzywny lub drobiowy)
– 1 pietruszka
– 1 por
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 puszka krojonych pomidorów lub 2 duże dojrzałe pomidory
– pół papryczki chili lub 1 łyżka chili z zalewy Krokus
– sól, pieprz, świeże oregano lub bazylia
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę pokrójcie w dość drobną kostkę. Pora przekrójcie wzdłuż i pokrójcie na półplasterki szerokości ok pół centymetra. Na odrobinę oliwy wrzućcie chili i przesmażcie przez chwilę. Dodajcie warzywa i po 2-3 minutach wlejcie gorący bulion. Jeśli chcecie do warzyw możecie dołączyć także ziemniaki.
Soczewicę namoczcie przez 20-30 min przed rozpoczęciem gotowania. Wrzućcie do gotujących się warzyw, a po 10-15 min dodajcie puszkę pomidorów w całości.
Zupę doprawcie do smaku i podawajcie ze świeżym oregano lub bazylią (jak w moim przypadku).
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy