Wpisz i naciśnij Enter

Zupa z soczewicy i pomidorów

Ta zupa jest pyszna i zdrowa, a ponadto można ją odgrzać nawet po kilku dniach od momentu przygotowania. Doskonale się przechowuje.

Przygotowanie: ok 45 minut

Składniki:

– 1 mała cebula
– 1 łyżeczka curry
– 1 puszka soczewicy
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego (dobrego)
– świeży tymianek
– świeżo mielony pieprz

Składniki:

Drobno pokrojoną cebulę podsmażacie na oliwie. Dodajcie curry a po chwili odsączoną ugotowaną soczewicę. Do garnka dorzucacie pomidory z puszki oraz bulion. Doprawcie do smaku.
Podawajcie ze świeżym tymiankiem. Smacznego!

zupazsoczewicy2

Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki 
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Zupa z soczewicy i pomidorów
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 comments

  1. Robilam ostatnio podobna, tyle, ze z dodatkiem chorizo i byla pyszna, wiec jestem pewna, ze i ta taka jest 🙂

  2. Idealna na upały. Uwielbiam 🙂

  3. uwielbiam soczewicę, za jej ” pieprzowy’ podsmak. W zupie sprawdza sie idelanie.

    Pozdrawiamy Tapenda

  4. Bardzo apetyczna zupka!
    Nie wiem czemu, ale zawsze kupuję pomidory w całości, a potem je kroję robiąc bałagan w kuchni 😉

  5. Nigdy nie przepadałam za soczewicą – do czasu, gdy też zrobiłam zupę (choć bez pomidorów). Szybko się ją robi i jest naprawdę świetnym daniem.