Nie macie pomysłu na lekki pyszny obiad lub pyszną kolację? Lubicie dania bez mięsa złożone w większości z warzyw z dodatkiem na przykład sera. To będzie dla Was danie idealne.
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– pieczone bakłażany
– bataty z sosem awokado
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– przepisy na grilla
– Sałatka z arbuzem i fetą
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
– 1 średni bakłażan
– 10-12 pomidorków koktajlowych
– mozzarella klasyczna lub burrata
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
– 1 łyżka octu balasamiczego
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka miodu
świeże listki bazylii
Przygotowanie:
- Bakłażana umyj dokładnie, pokrój wzdłuż w plastry o grubości 5-7 mm. Bakłażana posól i odstaw na minimum 10 minut aby warzywo puściło sok.
- Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj bakłażana i smaż z każdej strony aż bakłażan zmięknie i zarumieni się. Ja lubię smażyć bakłażana na patelni grillowej lub na grillu, ma wtedy dodatkowo piękne paski.
- Pod koniec smażenia doda pomidorki i smaż razem, aż pomidory lekko puszczą sok.
- W miseczce wymieszaj 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, miód. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Na talerzu połóż grillowanego bakłażana, pomidorki, ser mozzarella (miękki) a najlepiej mozzarella burrata. Wszystko polej przygotowanym sosem i posyp świeżymi listkami bazylii. Podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!