Chipsy z batatów

Lubicie chipsy? Głupie pytanie! A może warto zrobić je w domu, trochę odchudzić i mieć pełną kontrolę nad składem? Chipsy można zrobić tradycyjnie z ziemniaka, ale nadają się do tego także inne warzywa czy owoce. Dziś słodko ostra wersja chipsów z batata z chilli, ale jako przyprawy możecie użyć także kilku innych rzeczy – ziół suszonych, soli, soli i pieprzu…

Zajrzyjcie także do innych przepisów:
prażone pestki dyni
pieczona ciecierzyca
frytki z batatów
frytki z warzyw
oliwy smakowe
paluszki chlebowe
przekąska do wina lub piwa
guacamole
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
sałatka z batatem i jakiem na miękko

CHIPSY Z BATATÓW

PRZYGOTOWANIE: 50 minut

SKŁADNIKI:
– 1-2 bataty
– 1 łyżka oleju roślinnego
– sól z chilli

Batata dokładnie umyjcie,  a następnie za pomocą noża lub krajalnicy pokrójcie w bardzo cieniutkie plasterki. Rozłóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka nasmarujcie olejem. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 160 st i suszcie około 40 minut, pilnując aby były chrupiące ale nie spalone. Po wyjęciu z piekarnika posypcie solą i chilli lub innymi przyprawami (przyprawy ie są obowiązkowe). Smacznego 🙂

chipsy z batatów

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Chipsy z batatów
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pikantne skrzydełka z kurczaka

Historia tych skrzydełek sięga dla mnie 2002 roku. W tym właśnie roku w czasie wakacji przez 4 miesiące pracowałam w...

Zamknij