Wystarczy upiec bakłażana w całości, po prostu włożyć go do piekarnika i o nim zapomnieć. A później to tylko kilka składników i danie będzie gotowe. Podaję Wam porcje na 1 bakłażana, ale taki jeden to raczej lekka kolacyjna porcja, warto zrobić od razu kilka takich bo ich jedzenie wciąga!
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– bataty z sosem awokado
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
PIECZONY BAKŁAŻAN Z KOZIM SEREM
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
– 1 średni bakłażan
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
– sól i pieprz
– 1 pomidor
– 1 ząbek czosnku
– solidna łyżka miękkiego serka koziego
– listki świeżej bazylii
– pestki z połowy granata
– do podania: grzanki chlebowe
Przygotowanie:
- Bakłażana umyj dokładnie, osusz i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st C. Piecz go przez 40 minut.
- W tym czasie pokrój drobno pomidora i czosnek. Podsmaż je na oliwie aby pomidor nieco zmiękł a czosnek nabrał aromatu. Odstaw.
- Zaraz po wyjęciu z piekarnika bakłażan się charakterystycznie „zapadnie”. Wtedy odkrój część skóry z góry, aby stworzyć wygodną kieszonkę.
- Za pomocą łyżki delikatnie podważ miąższ bakłażana. Dodaj do niego pomidory z czosnkiem, nieco soli o pieprzu i wszystko ze sobą delikatnie wymieszaj.
- Na bakłażanie połóż porcję koziego sera, listki bazylii i pestki granata.
- Z chleba lub bułki przygotuj grzanki w piekarniku lub na patelni, skrapiając pieczywo oliwą. Podawaj bakłażana od razu z grzankami.
SMACZNEGO!