To bardzo prosta tarta, wystarczy do niej gotowe ciasto do pizzy, trochę kremowego serka, zioła, pomidory i bakłażan. Całość robi się mega prosto i szybko a efekt jest fantastyczny. Zapraszam na ten przepis i zachęcam do oznaczania mnie na Waszych zdjęciach na Instagramie i na Facebooku. Facebook @nietylkopasta i Instagram @nietylkopastapl
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella
– tarta z porem i łososiem
– tarta z cukinią
– tarta z boczkiem
– ślimaczki z ciasta francuskiego
– pizza z ciasta francuskiego
– paluchy z ciasta francuskiego
– tarty z pomidorami
– chlebek z cukinii
– tarta ze szpinakiem i salami
– tarta z łososiem i mozzarellą
– tarta ze szparagami
– tarta ze szparagami i jajkiem
TARTA Z POMIDORAMI I BAKŁAŻANEM
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
SKŁADNIKI:
– 1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy
– 1,5 – 2 łyżki oliwy z oliwek (możesz wybrać czosnkową)
– 250 – 300 g serka kanapkowego naturalnego
– 2 łyżki świeżych ziół (możesz użyć mixu dowolnych: bazylia, tymianek, oregano, pietruszka, szczypiorek)
– pół łyżeczki soli
– 3 spore pomidory
– 1 średni bakłażan + oliwa do grillowania
– do posypania: posiekany szczypiorek, świeżo mielony pieprz i tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
- Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia a na nim ciasto. Ciasto posmaruj oliwą (np czosnkową, ale może być też klasyczna) za pomocą pędzla kuchennego na całości. Piecz ciasto przez 15 minut do zrumienienia.
- W czasie pieczenia na patelni grillowej lub grillu podsmażaj do dość mocnego zrumienienia pokrojonego w plastry bakłażana i spryskanego oliwą. Bakłażan powinien zmniejszyć objętość i grubość nawet dwukrotnie. Po zdjęciu z patelni zrobi się też bardziej miękki.
- Świeże zioła posiekaj drobno, dodaj je do serka wraz z odrobiną soli i wymieszaj.
- Spód wyjmij z piekarnika, chwilę wystudź i połóż na nim serek ziołowy. Na serku układaj pokrojone pomidory i bakłażana naprzemiennie.. Całość skrop odrobiną oliwy, dopraw świeżo mielonym pieprzem, posyp szczypiorkiem oraz tartym parmezanem. Podawaj!
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!