Galette czyli pyszna rustykalna tarta występuje w wersji na słodko i na słono. Sama nie wiem, którą lubię bardziej, kocham je wszystkie za prostotę, mega pyszne ciasto i ten fantastyczny rustykalny wygląd. Pamiętaj, jeśli zrobisz tę tartę pochwal się efektem i oznacz mnie w mediach społecznościowych: Facebook @nietylkopasta i Instagram @nietylkopastapl
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– tarta z porem i łososiem
– tarta z cukinią
– tarta z boczkiem
– ślimaczki z ciasta francuskiego
– pizza z ciasta francuskiego
– paluchy z ciasta francuskiego
– tarty z pomidorami
– chlebek z cukinii
– tarta ze szpinakiem i salami
– tarta z łososiem i mozzarellą
– tarta ze szparagami
– tarta ze szparagami i jajkiem
TARTA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
SKŁADNIKI:
– 3 średnie lub 5 małych cebul
– q opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 łyżki cukru brązowego
– 4 łyżki octu jabłkowego
– 100 ml gorącej wody
– 4-6 ząbków czosnku
– sól i pieprz
– 2 listki laurowe
– kilka gałązek tymianku + dodatkowy do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st C
- Przygotuj średniej wielkości patelnię (taką którą możesz włożyć do piekarnika) lub naczynie do zapiekania (takie które możesz używać na kuchence np żeliwne).
- Cebule obierz i przekrój na pół w poprzek. Na patelni rozpuść masło. Do gorącego masła wrzuć listki laurowe i kilka gałązek tymianku, podsmażaj 1-2 minuty po czym dodaj cukier, ocet jabłkowy i gorącą wodę.
- Do sosu włóż cebule. Układaj je przecięciem w dół, tak aby wypełnić całą powierzchnię patelni. W przerwy dodaj ząbki czosnku. Cebule posól i popieprz. Przykryj pokrywką i duś około 8-9 minut aż cebule zmiękną.
- Odkryj pokrywkę i na średnim ogniu podsmażaj jeszcze cebule aż zaczną ciemnieć. Nie obracaj bebul na drugą stronę ale lekko potrząsaj patelnią od czasu do czasu aby cebule nie przywierały, bo sos będzie się redukował i gęstniał za sprawą cukru.
- Po około 1o minutach cebule lekko zbrązowieją na spodzie a na dnie zostanie nieco sosu. To czas na wyłączenie gazu. Wyjmij z cebul tymianek i listki laurowe, cebule przesuń do środka patelni zostawiając obrzeża, czosnek rozłóż proporcjonalnie w szczelinach.
- Wyjmij ciasto francuskie. Wykrój kwadrat mniej więcej wielkości Twojej patelni i połóż ciasto na cebulach wgniatając boki. Pozostałą część ciasta potnij w paski szerokości 3-4 cm i wyłóż nimi obrzeża marszcząc je i wypełniając boki.
- Wstaw patelnię/formę do piekarnika i zapiekaj 30 minut.
- Wyjmij tatrę z piekarnika. Patelnię przykryj dużym talerzem i wykorzystując rękawice by się nie poparzyć odwróć naczynia aby tarta opadła na talerz.
- Przybieraj gałązkami świeżego tymianku i podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!