Połączenie pysznej pieczonej dyni ze słodkim dodatkiem pestek granatu i kremowym kozim serkiem jest genialne! Musisz dodać do tej sałatki sporo listków świeżej mięty, będzie jeszcze lepsze.
Sałatkę możesz podawać w takiej postaci lub zrobić prosty sos który opisałam poniżej. A do tego jakieś pyszne grzanki lub pieczywo i będzie pysznie. Tę sałatkę możesz też podać jako dodatek do obiadu!
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– sos do sałatki
– sałatka z kozim serem
– Sałatka z arbuzem i fetą
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA Z PIECZONEJ DYNI
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200 g dyni piżmowej lub hokkaido
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
– 100 g miękkiego serka koziego
– pół szklanki pestek z granatu
– świeże listki mięty
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Obierz i pokrój dynie w plasterki. Połóż plasterki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej dynię 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie dodaj trochę soli i pieprzu do smaku. Wstaw do piekarnika i piecz przez 12-15 minut lub do momentu kiedy stanie się miękka. Jeśli używasz do pieczenia dyni hokkaido obieranie nie jest koniecznością.
- Z oliwy (2 łyżki), soku z cytryny, miodu i musztardy przegotuj sos.
- Granat obierz z pestek. Do sałatki potrzebujesz około pół szklanki.
- Na talerzu połóż pieczoną dynię, pestki granatu, świeże listki mięty. Dodaj łyżką porcje miękkiego koziego sera. Sałatkę polej sosem i podawaj.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!