Mam dla Was przepis na tradycyjną sałatkę Cezar, ale tym razem nie z kurczakiem jak się ją spotyka najczęściej a z grillowanym łososiem. Jest genialna, a do tego sos jest dość mocno czosnkowy co jeszcze podbija smak całości i pozostawia niezapominane wrażenia.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sos do sałatki
– sałatka gyros
– sałatka tabbouleh
– Łosoś z pomidorami
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– sałatka z kozim serem
– przepisy na grilla
– sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
– Pieczony łosoś
– Kotlety z łososia
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA CEZAR Z ŁOSOSIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1-2
SKŁADNIKI:
– sałata rzymska – 1 większa główka
– płat około 150-200 g łososia ze skórą
– 100 g wędzonego boczku w małych kawałkach
– 1 awokado
– 2 kromki białego chleba (najlepiej na zakwasie)
– żółtko jaja
– 1 mały ząbek czosnku
– łyżeczka soku z cytryny
– 6-8 łyżek oliwy
– sól i pieprz
– parmezan do posypania
– olej lub oliwa do smażenia łososia
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Łososia dopraw solą i pieprzem. Włóż na rozgrzany tłuszcz skórą do dołu i smaż po 4-5 minut z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości kawałka. Jeśli jest grubszy można dla pewności przykryć jeszcze patelnię pokrywką, wtedy łosoś szybciej dojdzie w środku.
- Po usmażeniu łososia przełóż go na talerz a z patelni odlej tłuszcz. Wykorzystując tę samą patelnię wrzuć pokrojony boczek i podsmażaj. Jak pojawi się pierwsza porcja tłuszczu wytopiona z boczku wrzuć na patelnię jeszcze pokrojony w małe kostki chleb i smaż boczek razem z grzankami.
- W tym czasie porwij w dłoniach sałatę na mniejsze kawałki.
- Przygotuj też sos do sałatki. Z żółtka, czosnku startego na tarce lub przeciśniętego przez praskę, soku z cytryny, oliwy i odrobiny soli oraz pieprzu przygotuj sos. Najlepiej składniki wrzuć do małego słoiczka, zakręć wieczko i energicznie potrząsaj do uzyskania jednolitego sosu.
- W misce z sałatą połóż usmażonego łososia i pokrojone na plastry awokado. Przygotowanym sosem polej sałatkę, dodaj grzanki z boczkiem i tarty parmezan. Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł