Czasem wystarczy tak niewiele by stworzyć tak pyszne śniadaniowe danie! Kilka jajek, przypraw, odrobina parmezanu i mleka. Do tego miseczki do zapiekania a później już tylko zostaje jedzenie i delektowanie się tym jakże pysznym smakiem.
Polecane przepisy:
Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Jajka sadzone w pesto
Tosty zapiekane z jogurtem – HIT TikToka
Naleśniki z pomarańczami – Crêpes Suzette
Omlet z boczkiem i awokado
Gofry z awokado i jajkiem
Omlet ze szparagami
Naleśniki z jajkiem
Jajka sadzone z boczkiem
NAJLEPSZA jajecznica
Tosty z pesto i jajkiem
Jajka po turecku
Tosty o smaku pizzy
ANGIELSKIE ŚNIADANIE
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
- 2-3 jajka
- 2-4 cienkie kiełbaski lub frankfurterki
- 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym
- 1 pomidor
- kilka pieczarek
- 2-4 plastry wędzonego boczku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- listki bazylii lub pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Przygotuj dwie patelnie. Jedną, na której usmażysz jajka w fasolce i jedną najlepiej grillową do podsmażenia pozostałych składników.
- Zacznij od patelni grillowej. Na suchej patelni podsmaż plastry buczku, a następnie dodaj nieco tłuszczu i podsmażaj pieczarki, przekrojonego na pół pomidora oraz kiełbaski.
- Na drugą patelnię przełóż fasolkę z całym sosem i jak się tylko nieco podgrzeje, wbij jajka. Dopraw jajka solą i pieprzem i podsmażaj, aż białki się zetnie. Trzeba to robić ostrożnie, aby fasolka się nie przypaliła, lub wybrać patelnię z nieprzywieralnym dnem. Możesz też przykryć patelnię pokrywką, co przyśpieszy proces, ale żółtka się ukryją pod warstwą białek.
- Na patelnię z jajkami przekładaj usmażone pieczarki, pomidory, boczek i kiełbaski. Podawaj od razu.
SMACZNEGO
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł