Z kiszonek najczęściej sięgamy po najbardziej powszechne ogórki czy kapustę. Ale ukisić można mnóstwo warzyw lub owoców i rzodkiewki są jednym z lepszych wyborów. Przygotowanie rzodkiewek jest bardzo podobne do ogórków. Czyli zrobisz je prosto i szybciutko!
Polecam Wam także inne moje przepisy:
– najlepszy przepis na ogórkową
– smalec tradycyjny
– ogórki z chilli
– konfitura z cebuli
– szybki pasztet do smarowania
– cebula marynowana
– podgrzybki i prawdziwki w occie
– chłodnik z ogórków
KISZONE RZODKIEWKI
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– rzodkiewki
– sól i woda (na 1 l wody 1 łyżka soli)
– dodatki: koper, korzeń chrzanu, czosnek, liść dębu lub porzeczki
Przygotowanie:
- Rzodkiewki dokładnie umyj, pozbaw ogonków i liści. Z liści możesz zrobić doskonałe pesto lub sałatkę, s jadalne i pyszne!
- Słoiki wyparz i dokładnie wysusz, a następnie włóżcie do nich 1-2 baldachy kopru (w zależności od wielkości słoika), 2-4 ząbki czosnku, 3-5 cm korzenia chrzanu, liść dębu lub porzeczki.
- Do tak przygotowanych słoików włóż przygotowane rzodkiewki, tak aby na górze zostało jeszcze nieco pustej przestrzeni.
- Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Do 1 litra wody dodaj czubatą łyżkę soli. Wodę nieco przestudź, aby była ciepła, ale już nie bardzo gorąca. Zalej nią rzodkiewki i zakręć słoiki.
- Rzodkiewki oddadzą swój kolor do zalewy, a następnie zabarwią się w środku na różowo. Są już lekko ukiszone po 2 tygodniach a gotowe po 3-4 tygodniach. Po otwarciu słoika przechowuj je w lodówce. Pamiętaj, że woda po kiszonkach jest idealna do picia i bardzo zdrowa!
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł