Co powiecie na śniadanie z pysznym smakiem omletu z dodatkami oraz przepyszną ciągnącą się mozzarellą? A to wszystko zamknięte w chrupiącym toście. Gwarantuję przepyszne śniadanko!
W przepisie dokładnie opisuję krok po kroku przygotowanie tostów, ale warto zobaczyć też przygotowane przeze mnie video, bo ono wiele rozjaśni i ułatwi Ci przygotowanie kanapek. Szukaj video na końcu przepisu.
Polecam Wa też inne przepisy na słone śniadania:
Angielskie śniadanie
Jajka zapiekane z parmezanem
Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Jajka sadzone w pesto
Tosty zapiekane z jogurtem – HIT TikToka
Omlet z boczkiem i awokado
Pikantne jajka sadzone
Pasta z awokado i jajka
Tosty z pieczarkami i jajkiem
Jajka zapiekane z parmezanem
Omlet z serem brie
TOSTY Z OMLETEM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość tostów: 3
Składniki:
– 3 duże kromki pieczywa – klasyczny pszenny chleb lub chleb tostowy
– 3 jajka rozmiar L
– 1/3 żółtej papryki
– 1/3 czerwonej papryki
– 1 lub 2 cebulki z dymki + szczypior do posypania tostów
– 1 kulka mozzarelli (100-150g)
– sól i pieprz do smaku
– oliwa lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Zacznij od bardzo drobnego posiekania papryki oraz cebuli dymki. Możesz od razu posiekać szczypior, ale ten odłóż na później.
- Pieczywo przygotuj następująco: za pomocą małego nożyka krój kromki blisko skórki tak, aby wykroić cały środek a zostawić mniej więcej 1-1,5 cm obrzeże w całości.
- Jajka przerzuć do miski i roztrzep, dodając odrobinę soli i pieprzu.
- Na patelni na średnim ogniu (na indukcji ustawiam 5 poziom na 9) rozpuść masło klarowane lub oliwę. Jak patelnia się rozgrzeje, dodaj same obrzeża chleba i włóż do środka paprykę oraz cebulkę dymkę, rozkładając równo między 3 kromki. Podsmażaj i delikatnie przemieszaj warzywa w środku w trakcie smażenia.
- Następnie do środka kromek wlej przygotowaną masę jajeczną. Warto to robić z uwagą, przyciskając w razie czego obrzeża chleba, aby jeszcze nieścięte jaja nie wypłynęły poza grzanki. Podsmażaj to wszystko na tym samym małym ogniu przez kilka minut, aż od spodu jaja się całkowicie zetną i nieco przyrumienią.
- Na minutę przed obróceniem tostów w środek dodawaj plasterki mozzarelli. Mozzarellę przykryj wydrążonymi kromkami chleba, dobrze, aby nie wystawała poza te kromki. Całość dociśnij i wtedy przewracaj tosty na patelni na drugą stronę.
- Teraz przyda się pokrywka, bo druga strona musi się przyrumienić, ale ważne, aby mozzarella też zrobiła się w środku ciepła i ciągnąca. Dlatego pokrywka patelni to ułatwi.
- Po usmażeniu układaj tosty na talerzach, posyp szczypiorem i podawaj od razu.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł