Kurczak tikka masala to klasyka indyjskiej kuchni, choć jak być może niektórzy z Was wiedzą wcale nie powstało to danie w Indii. Niemniej jednak kochamy je bardzo i uczty w indyjskim klimacie bez tych smaków są niepełne. Ale co jak nie mamy ochoty na kurczaka, albo nie jemy mięsa? Sos tikka masala można podać z różnymi dodatkami, a to jeden z nich – kalafiorowe szaleństwo. Do swojego kalafiora możesz ugotować ryż i zrobić także pyszne domowe naany. Przepis na nany znajdziesz już na moim blogu, wklejam Ci link do jego znalezienia:
Szukasz pomysłów na potrawy w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– curry z kalafiorem
– curry z batatem
– makaron z tofu
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
KALAFIOR TIKKA MASALA
Przygotowanie: 40 minut + ewentualny dodatkowy czas na marynowanie jeśli masz taką możliwość
Ilość porcji: 2-3
Składniki marynata:
- 1 kalafior
- pół szklanki jogurtu greckiego
- 2 czubate łyżki pasty Patak’s Tikka Masala
Składniki danie:
- 600 g passaty pomidorowej lub 2 puszki rojonych pomidorów
- 200 g śmietany 18%
- 2 łyżki pasty Patak’s Tikka Massala
- sól, pieprz i ostra papryka – jeśli potrawa będzie tego wymagała
- 1 łyżka oleju
- do podania: świeże listki kolendry
- do podania: ugotowany ryż basmati lub jaśminowy, placki naan (koniecznie skorzystaj z mojego przepisu)
Przygotowanie:
- Kalafior pokrój w średniej wielkości różyczki. Do miski dodaj pastę tikka masala i wszystko wymieszaj z jogurtem greckim. Stworzoną w ten sposób marynatę wykorzystaj w zamarynowaniu kalafiora — wymieszaj jogurt i pokrojonego kalafiora i odstaw na 10-15 minut. Jeśli masz czas, aby kalafior marynować nieco dłużej, zrób to. Odstaw go do lodówki na 1-2 h. Efekt będzie jeszcze lepszy.
- Rozgrzej na patelni olej i dodaj przygotowanego kalafiora z całą marynatą. Smaż przez 6-8 minut aż nieco zmięknie.
- Teraz na patelnię dodaj passatę pomidorową, dodatkową pastę tikka masala i zamknij wszystko pokrywką. Duś całość przez 15-20 minut do miękkości kalafiora.
- Teraz dodaj na patelnię śmietanę, wymieszaj i dopraw do smaku jeśli potrawa tego wymaga.
- Danie jest już gotowe. Przekładaj je do miseczek i podawaj z ugotowanym ryżem, chlebkami naan, wszystko podane ze świeżymi listkami kolendry.
SMACZNEGO!