To bardzo prosty domowy chleb z jasnej mąki orkiszowej. Potrzebujesz do niego tylko kilku składników, mąki, wody odrobiny soli, drożdży i odrobiny miodu. Jak wymieszasz składniki, wystarczy dać mu wyrosnąć.
Zajrzyj też do:
– chleb na maślance
– bułeczki jogurtowe
– chleb pszenny z garnka na drożdżach
–chleb pszenny na zakwasie
– bagietki
– kajzerki
– chlebek z pesto
– przepis na bajgle
– chleb z samych ziaren bezglutenowy
– chlebek z cukinii
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– focaccia z rozmarynem
– chleb cebulowy
– Chlebek nadziewany fetą
CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 H 30 M
SKŁADNIKI:
– 500 g mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka suchych drożdży
– 400 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka soli
– masło lub olej kokosowy do nasmarowania formy
– dodatkowo: otręby, ziarna do posypania chleba
SPRZĘT:
– mikser ze spiralną końcówką, forma typu keksówka
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj mąkę, drożdże, ciepłą wodę, miód i sól. Zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiaj mikserem z końcówką typu hak przez 10 minut, aż zacznie odchodzić od ścianek.
- Misę przykryj folią spożywczą i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Natłuść keksówkę, możesz wysypać ją dodatkowo otrębami. Włóż do niej ciasto chlebowe. Przykryj keksówkę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.
- Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 200o C. Piecz chleb przez 50 minut, aż stanie się rumiany i wyrośnięty.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chlebek od razu z foremki i studź go na kratce. Krój dopiero po ostygnięciu po około 1 h.
SMACZNEGO!
7 comments
Poproszę o wymiar keksówki.
Nie ma to znaczenia. Jak zrobisz w odrobinkę mniejszej lub większej to chlebek będzie niższy, lub wyższy. Wybierz standardową keksówkę, jaką masz w domu.
Cenny przepis, a tyle niejasności 🙁
Pkt. 1 – dodajemy też drożdże na tym etapie ?; Pkt. 2. Zakładam, że ciasto podczas wyrastania zwiększy swoją objętość około dwukrotnie, więc misa musi być odpowiednio większa skoro przykrywamy misę folią spożywczą, a nie ściereczką ? (gdyż wyrastające ciasto mogłoby bez sensu przyklejać się do folii ?); Pkt. 3 – to samo co w pkt. 2; Pkt. 4 – Czy przed włożeniem do właściwego pieczenia ściągamy folię ? (pytanie dla pewności w odniesieniu do poprzednich wątpliwości);
pkt 1 tak, pkt 2 – misa w robocie planetarnym jest zawsze odpowiednio większa i wystarczająca do podwojenia objętości takiego i każdego innego chlebka. Folia – jak się przyklei, to można ją odkleić, to żaden problem, a jak chlebek ma otręby lub ziarna, to nawet nie będzie się kleiło. Oczywiście folii się nie piecze, to uznałam jako oczywistość i w sumie nigdy nie piszę, aby ją wyrzucić.
Chleb wyszedł super dodałam mieszanki z ziarnami a zamiast miodu cukier. Zapach jak w piekarni. Prosty i przyjemny przepis dziękuję 🙂
Witam. Czy zamiast suchych drożdży można używać świeżych? Jeśli tak to ile drożdży i jak je dodawać?
zawsze można zamienić, proporcja mniej więcej razy 2,5 wagowo. Oczywiście należy zrobić zaczyn.