Pieczony kalafior w przyprawach, pyszny grillowany ser halloumi i posty aksamitny sos cytrynowy, to jest świetnie połączenie, które naprawdę warto przetestować! Do tej sałatki można dołożyć jeszcze kilka innych dodatków, które będą miały tę cytrusową notę smakową. Tym razem połączyłam kalafiora z rzymską chrupiącą sałatą, dodałam jeszcze czarne oliwki i proste chrupiące grzanki. No i czego chcieć więcej!
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sos do sałatki
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM I HALLOUMI
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 35 minut
Składniki:
– 1 średni kalafior
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 3/4 łyżeczki soli
– 1 łyżka suszonej kolendry
– 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu
– 200 g sera halloumi
– 1 szklanki porwanych listków sałaty rzymskiej
– pół szklanki czarnych oliwek
– sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu, 1 łyżka soku z cytryny
Do podania grzanki z pieczywa.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200o C.
- Kalafiora pokrój w średniej wielkości różyczki.
- W misce wymieszaj oliwę, sól, kolendrę, wędzoną paprykę i pieprz. Użyj marynaty do nasmarowania nią różyczek kalafiora, najlepiej przy użyciu pędzla kuchennego.
- Kalafiora włóż do naczynia żaroodpornego lub połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz kalafiora w sumie około 30-35 minut, w zależności od wielkości różyczek.
- W tym czasie pokrój ser halloumi i przygotuj grill elektryczny lub patelnię grillową. Smaż halloumi w ostatniej chwili tuż przed złożeniem całej sałatki.
- Przygotuj sos z majonezu, śmietany i soku z cytryny. Wymieszaj bardzo dokładnie, aby nie było w nim grudek.
- Na 2 talerzach rozłóż sałatę, dodaj upieczone różyczki kalafiora, grillowane halloumi, czarne oliwki i polej przygotowanym sosem. Podawaj z grzankami.
SMACZNEGO!