Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem

Połączenie buraka i koziego sera odkryłam kiedyś w jednej z restauracji. Zestawienie słodyczy i wyrazistego  smaku sera wydało mi się wprost genialne, dlatego często zaczęłam powtarzać je w domu. Zresztą kozi ser genialnie komponuje się także z innymi słodkimi smakami czy miodem. Dziś mam dla Was naprawdę fantastyczny przepis, dość prosty. Możecie go jeszcze łatwiej przygotować piekąc buraki dużo wcześniej, soczewica może być także już gotowa. Jeśli soczewica wystygnie Wam zanadto lub ugotowaliście ją wcześniej dodajcie ją do smażącego się jarmużu na kilka minut. 🙂

Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki.  Polecam Wam także:
sałatka cezar z kurczakiem
sałatka z pieczonym kalafiorem
sałatka z gruszką i gorgonzolą
sałatka ze szparagami i jakiem
sałatka kebab
sałatka brokułowa
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

SAŁATKA z pieczonym BURAKIEM I KOZIM SEREM

PRZYGOTOWANIE: 40 minut
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI:

– 3-4 niewielkie buraki
– 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ czerwonej cebuli
– 3 ząbki czosnku
– 2 garści świeżego jarmużu
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 100 g koziego sera

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Obierz i pokrój buraka w cienkie plasterki, około 6-8 mm.Połóż plasterki buraka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
    Altermnatywa: upiecz wcześniej całe buraczki do miękkości przez ok 1h, wystudź, obierz i pokrój w plasterki.
  2. W tym czasie ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Czosnek drobno posiekaj, cebulkę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę oraz czosnek. Krótko podsmaż aż się zeszkli. Wtedy dodaj jarmuż pokrojony na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 3-4 minuty aż nieco zmięknie.
  4. Na talerzu połóż ugotowaną soczewicę, jarmuż z cebulką i czosnkiem, pokrojone w plasterki buraki i kozi ser.
  5. Pokrop wszystko ostem balsamicznym lub sosem balsamico który jest bardziej gęsty. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
    Smacznego!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa taco

To meksykańskie danie to naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu zupa. Trafiłam na nią jakiś czas temu na jednym z...

Zamknij