Niesamowicie prosty i szybki obiad, bo całość łącznie z „ugotowaniem” gnocchi zrobisz bezpośrednio w sosie na patelni. Dzięki temu to danie jest takie proste, a jego smak przypadnie do gustu niemal każdemu.
Bazą do przygotowania sosu są tu oczywiście świeże kurki. A jak kurki to nie może zabraknąć posiekanej cebuli, bo przecież kurka musi mieć jej towarzystwo obok, dzięki czemu jest jeszcze lepsza. Do sosu dodałam też suszone pomidory, które spowodują, że sos będzie bardzo aromatyczny, nabierze nieco czerwonawego koloru i słodyczy.
A na koniec jeszcze świeży szpinak. Zdrowy dodatek, który podgrzewa się w sosie dosłownie kilka chwil, wystarczy, że szpinak zmięknie i wtedy jest moim zdaniem najlepszy. Bo pięknie komponuje się w sosie, jest wyczuwalny w smaku, bo liście jeszcze nie zmniejszą się drastycznie, a do tego jest pyszny!
Przepisy z gnocchi:
Gnocchi bolognese
Gnocchi z pomidorami i kozim serem
Dyniowe gnocchi
Gnocchi z batatów
Gnocchi ze szparagami
Gnocchi puttanesca
Gnocchi z truflami
Gnocchi ze szpinakiem
Przepis na gnocchi
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
GNOCCHI Z KURKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 450-500 g gnocchi – możesz użyć gotowych kupionych w sklepie lub zrobić je z tego przepisu na gnocchi
– 150 g świeżych kurek
– 1 średnia cebula
– 200 g śmietany 18%
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 10 suszonych pomidorów
– 1,5 szklanki świeżych liści szpinaku
– 150-200 ml bulionu jarzynowego lub z kurczaka
– sól i pieprz
– świeżo starty parmezan lub grana padano do podania
– świeże listki bazylii lub pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Kurki dokładnie wyczyść i umyj. Cebulę drobno posiekaj w kostkę. Kurki jeśli są duże, też wymagają pokrojenia na mniejsze części, średnie i mniejsze grzyby pozostaw w całości.
- Na patelnię wlej oliwę i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż 2 minuty, po czym dodaj kurki i smaż kolejne 5-6 minut mieszając od czasu do czasu.
- W tym czasie posiekaj suszone pomidory na mniejsze kawałki i po smażeniu kurek dodaj je na patelnię. Podsmażaj 1-2 minuty, po czym dodaj do nich śmietanę oraz połowę gorącego bulionu, który jest w przepisie.
- Jak sos będzie już jednolity, dodaj do niego gnocchi i podgrzewaj je taki czas, jaki widzisz na opakowaniu (zwykle kilka minut, w zależności od wielkości), uzupełniając sos gorący bulionem, bo gnocchi dość szybko mogą go „wypić” z patelni.
- Na pół minuty przed końcem gotowania dodaj jeszcze świeży, umyty szpinak i wszystko wymieszaj. Potrawę dopraw solą oraz pieprzem.
- Przekładaj pyszne gnocchi z kurkami i suszonymi pomidorami na talerze, posyp świeżymi listkami bazylii lub natki pietruszki i parmezanem. Podawaj!
Smacznego!