Makaron z dodatkiem wina w sosie to jest naprawdę coś pysznego. Potrzeba do niego naprawdę tylko kilku składników, aby w dosłownie 10 minut przygotować niezwykle aromatyczne danie, które tak bardzo zaskoczy Ciebie i bliskie Tobie osoby smakiem.
Do przygotowania tego makaronu na pewno potrzebujesz dobre białe wino, najlepiej dość delikatne w smaku, aby nie zdominowało tej potrawy. W mojej ocenie bardzo dobrze nadadzą się do tego wina Pinot Grigio czy Chardonnay, Oczywiście do dania wybierz wino wytrawne, bez wyraźnych nut słodyczy, bo danie musi pozostać wytrawne w smaku. Ja przy wyborze wina, które dodaję do potrawy mam jedną swoją zasadę – jeśli wino mi smakuje w kieliszku, to będzie mi też smakowało w potrawie. Zatem zrezygnuj z pozostawiania gorszego wina do potraw, jak wino nie odpowiada Ci w smaku, wyczujesz to także w swoim daniu.
Bardzo, ale to bardzo polecam Ci przygotowanie tego makaronu z winem i czosnkiem. Jestem niemal przekonana, że pokochasz ten przepis i będziesz wracał/a do niego przez długie lata.
Lubisz makarony? Koniecznie zajrzyj do tych przepisów:
Makaron z grzybami
Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym
Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Makaron z krewetkami
Makaron z sosem cytrynowym
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z pesto i pomidorkami
Caccio e peppe – rzymski makaron
Lasagne (lasagne bolognese)
MAKARON Z WINEM I CZOSNKIEM
Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu spaghetti lub innego
– 2 łyżki masła
– 6-8 ząbków czosnku
– 150 ml białego wytrawnego wina
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– sól, pieprz,
– dodatkowe listki bazylii i parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a parmezan zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Plasterki czosnku wrzuć na patelnię i podsmaż na rozpuszczonym maśle, aż zrobią się szkliste. Dodaj do podsmażonych białe wino oraz ugotowany makaron. Wymieszaj i wsyp tarty parmezan. Ciepłe wino na patelni i tarty parmezan po wymieszaniu i krótkim podgrzaniu powinny stworzyć idealnie kremowy sos i otoczyć makaron.
- Makaron przekładaj na talerze, dodaj jeszcze świeże listki bazylii, świeżo mielony pieprz i posyp parmezanem. Podawaj.
SMACZNEGO!