Mam dla Was kolejny bardzo prosty przepis na makaron, tym razem bez mięsa a z dodatkiem brokuła. To idealny przepis na szybki obiad, bo sos powstaje tu z dosłownie kilku składników, a jego aromat dzięki gorgonzoli i brokułowi jest wręcz niepowtarzalny.
W tym sosie możesz zrobić właściwie każdy rodzaj makaronu, tortellini, a nawet gnocchi. Przy gnocchi musisz tylko nieco rozrzedzić sos, bo kluseczki wchłoną sporą jego ilość, jak wymieszasz je z sosem. Taka już specyfika tych włoskich kopytek.
Polecam Wam także inne przepisy:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Sałatka z tortellini
– Makaron alla puttanesca
– Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
MAKARON Z BROKUŁEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu (u mnie makaron typu gnocchi, ale użyj dowolnego)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 szklanka małych różyczek brokuła
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 szalotka
– 80-100 g sera gorgonzola
– 4 łyżki śmietany 18% lub 3 łyżki mascarpone
– 80-100 gorącej wody z gotowania się makaronu
– listki świeżej bazylii do podania
– świeżo mielony czarny pieprz
– tarty parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Brokuła pokrój w małe różyczki. Ugotuj różyczki przez 4-5 minut we wrzącej wodzie i odcedź.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętaj o zachowaniu wody z gotującego się makaronu, należy to zrobić pod sam koniec gotowania lub przy odcedzaniu makaronu.
- Szalotkę drobno posiekaj a czosnek pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij w pierwszej kolejności czosnek oraz szalotkę, a po minucie dodaj ugotowane brokuły. Po 2-3 minutach dodaj gorgonzolę i dużą część wody z gotowania makaronu, a następnie śmietanę lub mascarpone, w obu wersjach będzie pysznie.
- Całość podgrzewaj i mieszaj, aż ser się rozpuści i wszystko ze sobą ładnie połączy.
- Do sosu na patelnię dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Przekładaj na talerze, posyp tartym parmezanem, dopraw czarnym świeżo mielonym pieprzem i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!