To najbardziej tradycyjny z polskich pierników. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć wymaga czasu na leżakowanie, bo jeśli to tylko możliwe to zrób ciasto nawet 8 tygodni przed jego upieczeniem. Oczywiście czas dojrzewania piernika staropolskiego nie musi być aż tak długi, ale takie minimum to 3 tygodnie.
Do przygotowania ciasta na piernik staropolski dojrzewający wystarczy łyżka, garnek i miska. Rozpuszczone składniki nieco przestudź, wymieszaj z pozostałymi składnikami i właściwie gotowe. Proste, szybkie i nieskomplikowane!
Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta:
– piernikowe muffiny
– ciasteczka brownie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– tort czekoladowy z owocami
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– ciasto makowe na biszkopcie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Zajrzyj do wszystkich moich przepisów na Boże Narodzenie
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY
Przygotowanie: 30 minut + 3-8 tygodni dojrzewania
Składniki:
– 500 g miodu
– 250 g masła
– 200-220 g cukru
– 3 jajka
– 1 kg mąki pszennej
– 120 ml mleka
– 3 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możesz użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdź skład, czy nie ma w niej mąki lub cukru jako wypełniaczy)
– 2 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
- Do garnka dodaj miód, cukier oraz masło. Na niewielkim ogniu podgrzewaj, aby rozpuściły się wszystkie składniki i połączyły ze sobą. Masę przestudź, może być lekko ciepła, ale nie gorąca.
- Do dużej misko przesiej mąkę i dodaj do niej sodę oczyszczoną, mleko, jajka, przyprawę do piernika, kakao oraz całą masę wcześniej zagotowaną. Wymieszaj ciasto za pomocą łyżki, szpatułki lub użyj do tego robota. W robocie potrwa to 4-5 minut, ręcznie musisz wydłużyć czas o kilka minut.
- Tak przygotowane ciasto przykryj gazą, ręcznikiem lub folią spożywczą, w której zrobisz kilka dziurek. Ważne, aby ciasto miało dostęp do powietrza, ale było przykryte.
- Ciast najlepiej postawić w chłodnym miejscu, ale jeśli nie masz takiego w domu, czy mieszkaniu, to możesz je wstawić do lodówki. Czas dojrzewania to od 3 do nawet 8 tygodni. Zobacz kolejny krok – jak piec i ozdabiać piernik. Odnoścnik poniżej.
SMACZNEGO!